
D’esquerra a dreta, Xavier Tudela; Pere Granados i la regidora Júlia Gómez. Foto: DiariTots21
Salou (Tarragonès) es prepara per esclatar en el seu vessant cultural. Ostenta aquest any el títol de Capital de la Cultura Catalana amb una programació que ve farcida d’arts en viu, cultura popular, música i gastronomia.
Aquest dijous s’ha presentat la programació que s’allargarà fins al gener de 2026, amb actes que ja es feien al municipi i d’altres que s’han incorporat amb motiu de la capitalitat. El pressupost fins ara suma 450.000 euros i hi haurà, confirmades fins ara, una setantena d’activitats, el major nombre de les organitzades en les 21 edicions anteriors de les capitals culturals catalanes. La programació ha estat presentada per l’alcalde, Pere Granados; la regidora de Cultura, Júlia Gómez, i el director de l’Associació Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela.
L’alcalde ha explicat que amb la capitalitat es vol “reforçar el sentiment de pertinença” del municipi i desestacionalitzar el turisme. Entre les novetats hi ha la reobertura del Museu de l’Esmalt Contemporani, un nou espectacle de les fonts ornamentals basat en la història de Salou, la remodelació del Centre Cultural Torre Vella i l’estrena d’una ruta del modernisme i el noucentisme.
No faltaran estrelles musicals i mediàtiques, com Celtas Cortos, o els periodistes Ramon Pellicer i Marc Giró, que protagonitzaran activitats a Salou, com també els actors Joan Pere i José Corbacho, entre d’altres.

Imatge parcial del jaciment grec de Kal.lípolis, a Salou, a prop de La Pineda. Foto: DiariTots21
Les entitats locals adquiriran un gran protagonisme, com també la descoberta del ric patrimoni històric del municipi, amb un poblat del Neolític, el jaciment de l’antic poblat grec de Kal.lípolis -on s’ha fet la presentació dels actes-, els búnkers de costa de la Guerra Civil o la Torre Vella.
Així, Salou donarà el tret de sortida el pròxim 18 de març amb una gala al Teatre Auditori de Salou (TAS), a partir d’aquí, el municipi desplegarà diversos actes. Dins la programació s’han englobat diversos espectacles, l’estrena d’una sardana inèdita, un llibre sobre la història de Salou, visites en espais patrimonials o el Festiuet, que es farà a la capital de la Costa Daurada per primer cop els dies 18 i 19 de juliol.
També s’hi han encabit jornades esportives com el triatló, el Rally Legends o un campionat de dòmino. El programa és “viu”, ha remarcat Granados, a l’espera de poder afegir-hi més propostes.
Granados ha assenyalat que la programació té “vocació de continuïtat i de permanència” per “incrementar” l’activitat cultural al municipi. L’alcalde ha remarcat que la cultura “genera benestar emocional”, i ha assenyalat que aquesta cita serà una “oportunitat” pels artistes del territori.
La programació inclourà esdeveniments per a tots els públics i edats, amb activitats específiques per a infants, joves i persones grans, garantint que la cultura sigui accessible i participativa per a tothom. Els artistes locals també tindran un paper destacat, compartint escenari amb creadors d’altres indrets de Catalunya i de l’àmbit internacional. Fa setmanes que tant l’alcalde com la regidora de Cultura es reuneixen amb les entitats i associacions culturals i centres educatius del municipi amb l’objectiu que tothom hi participi en aquest “aparador cultural”.
Oferta cultural
Ser la Capital de la Cultura Catalana representa una oportunitat única per a Salou, no només a nivell cultural, sinó també en l’àmbit econòmic i turístic. Aquesta distinció permetrà posicionar el municipi com una destinació que va més enllà del sol i la platja, consolidant-lo com un referent cultural i ajudant a desestacionalitzar el turisme.
A més, el teixit comercial, gastronòmic, la restauració i el sector de l’allotjament del municipi es veuran beneficiats per l’augment de visitants atrets per l’oferta cultural.
La presentació dels actes s’ha fet des del jaciment de Kal·lípolis, un dels espais que s’inclouran en un projecte que es presentarà també aquest any en el marc de la capitalitat. Amb la URV, es vol recuperar el patrimoni i la història de Salou perquè els salouencs “coneguin el seu passat, se sentin encara més orgullosos de pertànyer a aquest municipi i es cohesioni la societat al voltant del patrimoni”.
Granados vol que tots aquests elements patrimonials serveixin per crear “nous productes turístics” per buscar un “turisme fora de temporada, perquè la cultura no és estacional”, ha dit.
Altrament, el president de l’organisme Capital Cultural Catalana, Xavier Tudela, ha subratllat que l’elevat interès mostrat per l’alcalde ha estat decisiu per escollir Salou com a capital cultural, ja que existien “moltes sol.licituds per ser-ho”, així com l’interès de la pròpia ciutadania. “Quan es clogui la capitalitat cultural no s’acaba res, és el començament d’alguna cosa, com ho van ser els Jocs Olímpics de Barcelona”.
Accediu al programa d’actes en aquest enllaç.
Jaume Garcia – ACN

Equip de redacció