.

Lily Brick, executant la seva obra. Foto: Eva Martínez

Aquest és el títol de l’obra artística que la lleidatana Lily Brick ha immortalitzat a la paret lateral dels Cellers Tarroné. Un mural preciós que recrea la història de les generacions familiars que, des de 1942, han fet créixer aquest celler situat a Batea. Un relat gràfic sobre la pedra dels murs del carrer Josep Pla i que dona visibilitat a uns elements molt significatius: el poble de Batea; el cep, la premsa de vi i l’època de verema; la Vall Major i el resultat de l’esforç en viticultura i enologia aplicats durant anys i panys.

Sobre aquest magnífic mural, Imma Solé, gerent de Cellers Torroné, confessa a Sal i Pebre que «la nostra és una paret complicada i molt precisa. Estem molt contents pel resultat final ja que fins i tot per la Lily ha estat un repte. Des del primer moment vam tenir molt bona sintonia amb ella. Ha transmès perfectament vinyeta per vinyeta el que volíem explicar».

Cellers Tarroné farà vuitanta anys el 2022 «l’any 1942 els meus àvis van apostar per comercialitzar el vi, després de comprar una finca (l’actual) que llavors estava a les afores del municipi. Ells van començar a comercialitzar el vi de granel. Posteriorment el meu pare va decidir embotellar el vi i entrar a formar part de la DO Terra Alta l’any 1982» i afegeix que «per circumstàncies de la vida, anys després la meva mare va haver d’agafar el timó del celler, i ens hi hem anat adaptant les posteriors generacions (nosaltres som la tercera) al que ha tocat viure en cada etapa».

Batea sense cap mena de dubte ha de treure pit i mostrar orgull pel que fa Cellers Tarroné: vins sostenibles amb varietats autòctones, respectant el medi ambient, apostant per la comunicació i un projecte d’enoturisme que veurà la llum l’estiu de 2022. Els vins que conformen la família del celler són Mas Tarroné, Merian, Punt i …, A Part i Seguit, Sisquera i Torremadrina. El primer que va veure la llum va ser «Tarroné és el nom de la casa, és un vi jove blanc, negre i rosat, fresc i que té l’honor de ser el primer» i apunta que «Merian és la unió de Mercè i Antonio, ma mare i la seva parella, és el primer vi ecològic que vam treure i que neix l’any 1998».

Imatge de la façana del celler. Foto: Helder Moya

A més i com a primícia, aquesta setmana Cellers Tarroné ha embotellat el Merian rosat ecològic «és la novetat important d’enguany i tot i que la situació difícil que estem vivint, les ganes de posar en marxa nous projectes no ens les treu ningú. La qüestió és no aturar-se» afirma una Imma Solé molt il·lusionada. El que està clar és que a Cal Tarroné, cada vi té una història encisadora per descobrir.

Per últim, pel que fa al enoturisme, i recuperant el valor afegir que té Cellers Tarroné amb aquesta combinació d’art, cultura i vi «volem fer diferents tipus de visites, però ho acabarem de perfilar quan la situació es normalitzi, combinant art i vi. Ho anirem comunicant així que tothom atent a les nostres xarxes socials i a cellerstarrone.com»

Helder Moya