.

Una reproducció en format maqueta de La Pedrera capta l’atenció dels visitants nocturns. Foto: Helder Moya

La Casa Milà és transgressora, és provocativa i va més enllà del que podríem imaginar. Les formes ondulades que el reusenc Antoni Gaudí va construir a la façana de pedra, sempre sorprenen quan aixeques la mirada al vell mig del Passeig de Gràcia de Barcelona. Els ferros forjats de les balconades i els finestrals, dissenyats pel tarragoní Josep Maria Jujol, capten tota l’atenció del que en el seu dia va significar tot un ‘xoc’ a l’arquitectura de l’època.

Precisament per això, transgredint, com molt bé feia Gaudí, hem volgut descobrir La Pedrera d’una forma poc habitual: assaborint-la i experimentant una visita de nit i degustant els vins de la DO Empordà a l’estómac d’aquesta joia arquitectònica. Vi i arquitectura, arquitectura i vi, l’ordre dels factors no altera el producte: la Pedrera al paladar.

Els representants dels cellers de la DO Empordà van fer captar tota l’atenció del públic. Foto: Helder Moya

La Pedrera Night Experience

La nit barcelonina s’obre pas davant de nosaltres, un públic bastant heterogeni acudeix fidel a la cita per descobrir la Casa Milà. Són les 21h d’un dissabte de tardor i durant els pròxims 60 minuts fem un recorregut curiós dins d’aquesta majestuosa i impactant obra de Gaudí. ‘Secrets’ com que La Pedrera va ser dels primers edificis europeus en tenir pàrquing, on s’hi encabien els carros, els cavalls i els cotxes, ens atrapen la curiositat. Tot descobrint les interioritats de la casa, ens desvetllen davant d’una preciosa maqueta blanca de La Pedrera, que aquesta va ser la darrera casa que Gaudí va construir per encàrrec privat. El geni va quedar ben fart dels Milà, fins i tot anant a judici pels seus honoraris, i tot i guanyar-lo, va donar els diners a la beneficència. Després es va dedicar en cos i ànima a La Sagrada Família.

Detalls com aquests que us he relatat ens els va donar a conèixer la magnífica guia que ens va acompanyar. Això sumat als recursos didàctics i pedagògics durant tota la visita, fan de la mateixa una activitat digna d’experimentar. L’espectacle audiovisual al terrat de quinze minuts és encisador, la nit hi acompanya. La copa de cava final posa el colofó a una visita molt ben assaborida.

Tot assaborint bons vins en una matinal de diumenge a la Sala Gaudí. Foto: Helder Moya

La Pedrera amb DO

Maridar l’arquitectura de La Pedrera amb quatre bons vins és possible, i real. En un migdia de diumenge, accedir a la Sala Gaudí -situada a les antigues cotxeres de la casa-, ens brinda l’oportunitat de conèixer i tastar vins de la DO Empordà. La Casa Batlló, protagonitza en diferents caps de setmana, uns maridatges amb les DO catalanes com a col·laboradors, en un entorn únic i inigualable. Què més es pot demanar? Efectivament, tastar els vins!

Un garnatxa de primera collita 2016 del Celler Terra Remota va ser una excel·lent manera d’aixecar el teló. Un vi potencialment fort i elegant, criat en un ou de formigó, i que va cridar i molt l’atenció dels prop de trenta assistents a sala. El següent vi, l’Elitia, del celler AV Bodeguers, ens fa descobrir l’expressió més pura de la carinyena, un vi molt varietal, fi i que embolcalla molt la boca. El tercer dels quatre vins de la matinal vinícola-modernista és el Forot del Monestir, elaborat en vinyes de més de 130 anys d’existència, molt profund i amb tocs minerals. Finalment, l’arxiconegut celler Peralada, amb un vi del 2016 de la finca La Garriga, va apoderar-se de les papil·les gustatives dels assistents amb una fruita vermella molt poderosa, i amb un toc de vainilla al final que brinda en el recorregut de l’ampolla. Quatre vins d’inspiració, de retorn als orígens, de pura natura, i que de ben segur, haguessin agradat i molt al geni Gaudí. Per Gaudir d’aquesta i d’altres experiències a La Casa Batlló, és ben fàcil: www.lapedrera.com.

Helder Moya