.

.

TOTS 21

Àlex Collado acompanyat de Josep M. Brugués (Comunicació) i Xavier Cepa (Delegat Comercial), de Coca-Cola. Foto: Helder Moya

Amb tan sols 16 anys, l’’Alquimista’ Àlex Collado ja començava a submergir-se en el món de les mescles de licors a casa del seus pares. Començava a experimentar una passió que acabaria convertint anys més tard en professió. El 2021 li quedarà gravat a la memòria al nostre protagonista i és que gràcies al còctel Maria Stopes, ha guanyat el Premi de Gastronomia de Tarragona-Royal Bliss, en l’apartat de cocteleria. L’experiència ell mateix la defineix «mai m’havia presentat a un concurs i va ser un repte de superació personal. A sobre jutjat per 9 Estrelles Michelin i per Sergi Estevez, Brand Ambassador de Royal Bliss, no vegis el nivell!», exclama aquest jove tarragoní que va formar-se en cocteleria a Irlanda, a l’European Bartender School, i que és des de fa dos anys és el propietari del pub L’Alquimista, al carrer Trinquet Vell de Tarragona.

L’Àlex Collado va anar provant a casa per definir el còctel participant, tenia clar el nom: Maria Stopes, que va ser una autora britànica defensora dels drets de les dones «el còctel té una base de ginebra amb xarop de gingebre i suc d’aranja, a més d’unes gotes d’elixir de chartreuse verd i soda de fulla de llima Kaffir i citronella». Amb el títol de millor cocteler de Tarragona sota el braç l’Àlex reconeix que «la dedicatòria és per tots aquells que m’han ajudat» i «afegeix arrel de guanyar el concurs he notat més moviment, fins i tot dues ofertes de feina vinculades a l’oci».

Atreviment amb la cocteleria a casa

Àlex Collado rep la felicitació de Josep Maria Brugués, relacions externes de Coca-Cola a Tarragona, qui assegura que «Coca-Cola aposta pel talent jove, que potenciï la cocteleria i les experiències entorn al còctel». Precisament en aquest temps de pandèmia, hem vist molta afició de la gent a cuinar a casa. Ara bé, i amb la cocteleria a casa, ha passat el mateix? «cal potenciar el coneixement sobre la cocteleria, de la mateixa manera que es pot fer un tast de vins al nostre domicili, també es pot fer de còctels a casa, poden ser amb alcohol o sense, però cal que ens ho expliquin» assegura l’Àlex Collado. Precisament, sobre la formació Josep Maria Brugués desvetlla que «des de Coca-Cola portem a terme formacions amb l’Escola d’Hoteleria de Cambrils, també amb la de Tortosa i una formació coordinada amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona. Així anem fent camí pedagògic sobre la cocteleria i com gaudir-la».

Pel que fa a les tendències en el món de la cocteleria, l’Àlex Collado exposa que «el gintònic ha obert tot un món de possibilitats, tòniques com Royal Bliss, que vaig conèixer en la meva primera feina l’any 2016, que són premium a un preu estàndard, i et donen un plus molt interessant en el còctel. És un producte molt bo». L’Àlex Collado espera que concursos com els Premis de Gastronomia de Tarragona serveixin per reivindicar l’ofici «no es tracta només de barrejar begudes i ingredients, sinó que el que realment busca el cocteler és sorprendre als clients. En el meu cas sóc un cocteler en constant evolució».

Helder Moya