.

Lluís Romero, amb el seu llibre. Foto: Cedida

Quan fem referència a varietats autòctones, en referim a raïms que porten generacions i generacions entre nosaltres: «Avui en dia és molt difícil conèixer amb exactitud l’origen de cada varietat, així que mencionar-los com a ‘tradicional’ és més correcte», explica Lluís Romero (1974). Filòleg i sommelier, acaba de publicar, de la mà de Cossetània Edicions, ‘Vins autòctons’ (Cossetània Edicions), el seu cinquè llibre dedicat al món del vi.
En Lluís afirma a ‘Sal i Pebre’ que els motius que l’han portat a escriure aquesta obra han estat molt clars: «Coneixem poc de les varietats de vins tradicionals catalanes. Tots sabem què és un chardonnay o un cabernet sauvignon, i no tothom ha descobert per exemple el sumoll, una varietat que comença a brindar-nos bons vins».

El llibre ha trigat dos anys en veure la llum i s’hi inclou una selecció de més de 300 vins monovarietals elaborats amb les varietats de raïm catalans tradicionals. A més, i tal i com defineix l’autor, «he anat més enllà del que realment pensava. Si hagués tingut temps, encara estaria escrivint avui. A més, és inesgotable la quantitat d’informació que he recopilat» i afegeix que «el meu ‘Google’ davant del repte que suposava aquest llibre ha estat la Carme Domingo, de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), tot un referent en la matèria i gran coneixedora del tema. Vull aprofitar per donar les gràcies a tothom que m’ha ajudat, als cellers per obrir-me les seves portes i a la tecnologia, ja que amb la pandèmia m’he fet un fart de fer videoconferències amb molts especialistes i així continuar amb la tasca d’escriure el llibre».

Romero ha volgut aproximar-se amb Vins autòctons (21,50 euros) a les varietats que porten molt de temps entre nosaltres de manera molt detallada: «En el llibre jo m’aproximo al raïm de manera poc científica, més sentimental. De fet, el lector veurà varietats que semblen supernostres de tota la vida, i descobrirà que realment existeixen en d’altres indrets, amb d’altres noms, però que són idèntiques». Tanmateix, el nostre protagonista confessa sentir-se enamorat, entre d’altres, del «Pedro Ximenez blanc, sec i fet al Priorat, la malvasia de Sitges o la garnatxa roja de l’Empordà».

Des de l’any 2015, Lluís Romero no ha parat de publicar amb Cossetània Edicions. ‘Grans vins a petits preus (2016)’, ‘Vins secrets de Catalunya’ (2016), ‘Grans vins a petits preus 2018’ (2017) i  ‘Els millors dolços de Catalunya’ (2019). Després d’aquest cinquè llibre, que ningú es pensi que en Lluís es quedarà de braços creuats i és que pel pròxim mes de novembre veurà la llum un nou volum de ‘Grans vins a petits preus’: «Són els de Cossetània, que m’animen, i mira, ja estic escrivint i tastant vins. Aquest llibre tindrà aproximadament entre 300 i 400 referències de vins», explica somrient en Lluís.

Helder Moya

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */