.

.

TOTS 21

Rubén Viñuales serà el pròxim alcalde de Tarragona a partir del 17 de juny. Foto: Ari Lucena

Rubén Viñuales serà el pròxim alcalde de Tarragona a partir del 17 de juny. Foto: Ari Lucena

El socialista Rubén Viñuales serà el pròxim alcalde de Tarragona a partir del 17 de juny. Té clar que governarà en minoria, però també està convençut que té moltes coincidències amb altres partits i que, amb pactes concrets, podrà tirar endavant la gestió de la ciutat.

Quina ha estat la clau de la victòria electoral dels socialistes a Tarragona?
Això mai se sap. Les derrotes son òrfenes, però les victòries tenen molts pares i mares. Jo cCec que vam fer una bona campanya, explicant els projectes a la ciutadania perquè veiés que la gestió al capdavant de l’Ajuntament de Tarragona és molt millorable. Vam fer molt bona feina, cosa que agraeixo molt als companys i companyes de candidatura.

És evident que es va presentar a les eleccions per guanyar, però s’esperava aquests resultats?
És cer que un sondeig previ ens va indicar que anàvem bé i pujàvem en nombre de vots, però no sabíem que sabríem amb tanta celeritat que l’alcaldia seria nostra. L’aritmètica que hi ha hagut implica que som la força més votada i, a més, sense majories alternatives. Per tant, tenim l’encàrrec de governar i de buscar consensos per temes importants de ciutat. No cauré en l’error de creue que tinc majoria absoluta quan no la tinc. Per això hem de treballar amb generositat i humilitat. La ronda de trucades que he fet als candidats i candidates m’ha fet notar i ells mateixos m’han confirmat la seva voluntat d’arribar a acords, el primer Pau Ricomà, cosa que li agraeixo. Hem parlat amb tots menys amb VOX perquè no hi ha res a gestionar amb l’extrema dreta de manera conjunta.

Només té un terç de tot el plenari. Té clar que governarà en solitari?
Sí, ho tinc clar. Fruit de 18 debats durant la campanya, he pogut trobar moltes coincidències amb els altres grups polítics. En matèria social tenim coincidències amb ERC i en matèria d’infraestructures amb Junts, per exemple. Pel que fa al tema urbanístic, amb Junts i PP podem tenir coincidències i segurament també amb ERC en alguns temes. Pel que fa als Comuns, crec que representen un espai molt important de la ciutat i que hem d’escoltar-los també. Tenim possibilitats d’acordar coses de manera puntual.

Un cop arribi a l’alcaldia, què és el més urgent per a Tarragona?
Corre pressa l’agilització de l’Administració, els tràmits han de ser molt més ràpids, i la millora de l’espai públic, que és la gran demanda de la ciutadania: les rajoles, la jardineria, la seguretat, el microurbanisme…

Viñuales en el míting de final de campanya. Foto: Tots21

Viñuales en el míting de final de campanya. Foto: Tots21

I el POUM? Creu que serà possible un consens?
Amb el POUM hem de buscar complicitats, veure el treball previ que es pugui aprofitar i començar-hi a treballar. Nosaltres tenim una visió de l’urbanisme que no és classista, no volem que s’acumuli tot a Ponent, sinó que cal distribuir-ho per tota la ciutat. Hi ha partits amb els quals coincidim i amb aquests sumem més de 14. Així que jo ho crec possible, fent cessions tots, nosaltres inclosos.

Ha dit en diverses ocasions que cal modificar l’estructura de l’Ajuntament. Quins canvis hi farà? Té clar el cartipàs municipal?
El tema del cartipàs l’estic treballant. Hi ha companys i companyes que encara no saben la tasca concreta que faran i per això prefereixo no dir res. Aquesta setmana us n’informarem.

Pel que fa a l’estructura de l’Ajuntament, volem instaurar un sistema gerencial amb grans àrees. Reus el té i és un model que funciona. Volem una gerència d’Urbanisme, una de Serveis Generals i una de Promoció de Ciutat, que és la que ens  ha de donar aquest salt qualitatiu i mirar més enllà del municipalisme.

Si hagués d’escollir només un dels grans projectes que ha presentat durant la campanya, quin seria?
El tema d’Horta Gran i Ponent Verd. Ponent Verd ens permetria dignificar la zona, amb el vial Tarradellas, i Horta Gran ens uniria la ciutat i evitaria aquesta cicatriu, aquesta barrera física i psicològica, que és el riu. Ponent requereix de la nostra atenció perquè és una de les zones més maltractades.

El fet que cada cop hi hagi menys majories absolutes als governs és bo o dolent?
Mai t’ho sabria dir. Hi ha majories absolutes que impliquen un bon govern i d’altres que no. S’hauria d’anar a la casuística. Per exemple, Núria Parlón té majories absolutes sempre a Santa Coloma i és per algun motiu, és perquè ho fa bé. En canvi, hi ha altres majories absolutes que no són tan bones. El que sí és cert és que això demostra que hi ha una societat més heterogènia i també implica que cal més diàleg i consens. A mi el consens sempre m’agrada, sigui perquè la ciutadania t’ho ha donat la confiança a tu o perquè l’ha repartida entre diferents partits.

El president Sánchez ha convocat eleccions anticipades? Com ho valora? A l’acte de final de campanya li va dir que el trucaria quan tingués l’alcaldia per reunir-s’hi.
El president Sánchez sempre ens vol tenir en tensió constant, no vam poder gaudir ni 24 hores dels resultats electorals, però si ho fa, és per algun motiu. Avui hi havia mitjana que extrapolaven els resultats de les eleccions municipals amb les generals i PP i VOX no sumaven majoria. Jo apel·lo a la gent que entengui que s’ha d’escollir entre PP i VOX o Pedro Sánchez. Si volen que governin PP i VOX, saben que han de fer, però, si no ho volen, l’única opció és Sánchez.

V.Tapias