.

Alumnat de l’escola Mestre Marcel·lí Domingo visitant l’exposició. Foto: Cedida

L’exposició itinerant “Operació Aigua”, la iniciativa d’Agbar centrada en la sensibilització per a un consum responsable de l’aigua arriba aquest mes de març a Roquetes, on es podrà visitar fins al 30 de març a la plaça dels Països Catalans. La mostra didàctica, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Roquetes, ha estat inaugurada per l’alcalde del municipi, Ivan Garcia, i el director Agbar Camp-Ebre, David Gall, amb l’assistència d’altres membres del consistori i d’Agbar.

L’exposició persegueix conscienciar la ciutadania sobre la situació actual i futura de la disponibilitat d’aigua, sobre els usos i abusos que en fem com a societat i sobre l’impacte que aquestes accions tenen en el medi natural. La mostra està dirigida al públic general, amb un èmfasi especial en el familiar i escolar.

L’alcalde de Roquetes, Ivan Garcia, ha destacat la participació d’alumnat de cicle superior de l’Escola Mestre Marcel·lí Domingo en l’acte d’inauguració de l’exposició. “Som una ciutat que intentem fer ús eficient de l’aigua. La conscienciació dels més petits i petites és importantíssima per assegurar aquest consum responsable”, ha exposat.

A més, el batlle ha subratllat l’aposta del consistori per la millora constant del servei d’abastament d’aigua potable del municipi. “Mostra d’això és la potent inversió que estem fent a la Urbanització Els Pilans, amb la construcció de la nova estació de tractament d’aigua potable, perquè tota la ciutadania de Roquetes disposi d’una aigua de primer nivell i qualitat”, ha manifestat.

En paraules de David Gall, director Agbar Camp-Ebre: “la conscienciació i la sensibilització ciutadana en el consum responsable de l’aigua és imprescindible en l’actual context de sequera que està impactant de forma alarmant en la disponibilitat dels recursos hídrics. Per tant, qualsevol gest a favor de l’estalvi d’aigua suma, encara que sigui petit”.

I afegeix: “des d’Agbar sempre hem estat compromesos amb la sensibilització de la ciutadania, especialment del jovent. L’exposició és un exemple més d’aquest compromís que ampliem al públic adult perquè tothom prengui consciència que la gestió de l’aigua esdevé una qüestió essencial en el context global de canvi climàtic”. I per això, Gall anima a visitar-la pel seu caràcter divulgatiu: “la mostra ens interpel·la davant l’impacte que tenen les nostres accions en el medi natural i, especialment, en un recurs escàs com és l’aigua”.

Una exposició educativa que recorre tota Catalunya

L’exposició “Operació Aigua” compta amb quatre blocs –“Com contaminem l’aigua?”, “Com s’embruta l’aigua?”, “Aigua per a tothom?” i “Quanta aigua consumeixes?”- on posa en relleu dades rellevants sobre la seva accessibilitat, com el cas de la xifra que indica que més de 800 milions de persones a tot el món no disposen d’aigua potable, o que més de 4.000 milions de persones no tenen accés a lavabos i que un 80 % de les aigües residuals es llencen als rius i al mar sense tractar, fet que provoca la contaminació de les aigües.

Actualment, l’exposició “Operació Aigua” ha arribat a més d’una seixantena de poblacions catalanes des que es va posar en marxa l’octubre de 2020. En aquest sentit, ha visitat els següents municipis: Granollers, Mollet del Vallès, Sant Celoni, Sant Cugat, Rubí, Martorell, Amposta, Sitges, Alcanar, Valls, Mollerussa, Tàrrega, Ulldecona, Calafell, Constantí, Cambrils, Tarragona, Barcelona, Sant Pere de Ribes, Igualada, Sallent, Taradell, Berga, Manlleu, Alp, Santa Bàrbara, Olot, Arbúcies, Roquetes, Juneda, Tossa de Mar, les Borges Blanques, Palamós, Cubelles, Roses, l’Arboç, Cervelló, Polinyà, Santa Coloma de Farners, Calella, Cabrera de Mar, Sant Vicenç dels Horts, Sentmenat, Súria, Vilanova del Camí, les Franqueses del Vallès, l’Ametlla del Vallès, Avià, Santa Eulàlia de Ronçana, Sant Hipòlit de Voltregà, les Masies de Voltregà, Sabadell, el Masnou, Caldes d’Estrac, Alella, Sant Vicenç de Montalt, Puigcerdà, Palafolls, Llívia, Calonge i Sant Antoni i Callús.