.

Imatge de ls actes previs a la festa major de Roda. Foto: Cedida

Imatge de ls actes previs a la festa major de Roda. Foto: Cedida

La inauguració de l’exposició “150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell (1865-2015)” va donar el tret de sortida el passat divendres a la tarda als actes previs de la Festa Major de Sant Bartomeu. Va ser presentada per Teresa Ferré, regidora de Cultura; i per Joan Soler i Joan Montserrat, membres de la comissió creadora d’aquesta exposició commemorativa sobre l’arribada del ferrocarril de la línia Tarragona- Martorell. La mostra, que presenta l’estudi de cadascuna de les estacions de la línia, com la de l’Arboç, la del Vendrell, l’estació de Sant Vicenç de Calders, Torredembarra o Tarragona, es podrà visitar al casal cultural Les Monges els dies 19, 20, 26 i 27 d’agost, de set a nou de la tarda. L’exposició també inclou una maqueta del nucli antic de Roda de Berà de l’any 1958.

La tarda de dissabte, la plaça de l’Ajuntament es va omplir de familiars, amics i companys del rodenc Baltasar Virgili, per inaugurar la mostra de trencadissos que l’artista i els dotze alumnes del seu taller han creat durant aquest curs. Les vint-i-vuit obres omplen de colors una de les façanes de la plaça, on es podran contemplar fins el proper 30 d’agost.
L’acte va ser presentat per Luis del Olmo, bon amic de l’artista, qui el va afalagar “possiblement a Roda no haguéssim conegut el trencadís si Baltasar no hagués treballat durant tants anys de forma magistral ocult al seu taller, on esculpeix aquestes essències i quadres”, va assegurar de l’Olmo.

Per la seva part Baltasar Virgili va agrair a l’alcalde Pere Virgili i a la resta de regidors, així com a la Brigada Municipal, per fer possible aquesta exposició.
Finalment, va mostrar dues fotografies de peces que per les seves dimensions no han pogut ser exposades en aquesta ocasió, una d’elles un mapamundi de 3,60×2,60 metres que l’artista té al jardí de casa seva i en el qual va treballar onze mesos.

A dos quarts de deu de la nit, gràcies a la col·laboració del Grup Sardanista de Roda de Berà, es va dur a terme a la plaça de l’Ermita una exhibició de balls populars i sardanes, a càrrec de la Colla Sardanista Dansaires del Penedès i la Cobla Ressò.

Durant tota la nit de dissabte i la matinada de diumenge va tenir lloc un dels actes més esperats pels joves rodencs, la festa de la “Remullada”, la reeixida reformulació que l’associació juvenil Roda Jove ha fet de la tradicional Empalmada rodenca.
Centenars de persones es van reunir al pàrquing del camp de futbol municipal per gaudir d’aquesta festa de l’aigua i l’escuma, per a la qual van posar la nota musical Cristian Live, un deejay asidu a les festes dels joves, i per primer cop una valenta Esther Martínez, coneguda artísticament com EMB.
En finalitzar la festa, al voltant de les cinc de la matinada, es va repartir xocolata desfeta i coca.

Diumenge a la nit, de nou, després de l’èxit assolit amb la iniciativa de la regidoria de Cultura “Estiu a la Pedrera”, aquest emblemàtic espai natural es va convertir en un magnífic auditori, en aquesta ocasió amb la projecció del documental “Ingeniería Romana Ciudades: Las Semillas del Imperio”, una cinta de la productora Digivisión que mostra com s’estructurava una ciutat romana.
La Pedrera de l’Elies tornarà a esdevenir una sala de projeccions el proper dilluns 22 d’agost a la nit, amb el passi del documental “Ingeniería Romana Ciudades: Acueductos I”, dins del programa d’actes de la Festa Major de Sant Bartomeu.

La prèvia de la Festa Gran es va allargar fins ahir dilluns a la tarda, amb la celebració del vuitè campionat de remigio Joan Martorell, a càrrec dels Amics del Remigio. Una cinquantena de participants es van disputar al teatre del Casino Municipal les primeres posicions de la classificació. Felipe Rebuel, amb 14 punts, va ser el primer, seguit per Antonio Castaño, amb 13 punts, i per Ricard Benimeli, tercer, també amb 13 punts.

I a partir de les vuit de la tarda la sala d’actes del Museu de la Ràdio ‘Luis del Olmo’ es va quedar petita per acollir el concert de piano i violí de Carlos Mora i Fanny Mayo. L’èxit aconseguit els dos anys anteriors servien com a garantia de que els intèrprets del Conservatori de Música de Londres oferirien un gran espectacle, i no van decebre.

La cita es va iniciar amb una presentació amb format entrevista a càrrec de Luis del Olmo. Els músics van explicar, entre d’altres aspectes de la seva vida a Londres, que assagen més de vuit hores diàries per mantenir un bon nivell, o que creuen que en un futur tindran més opcions de treballar al Regne Unit com a músics. Van parlar també sobre els seus somnis, el de Fanny “formar part d’una bona orquestra, muntar la meva propia acadèmia i formar els meus estudiants”; el de Carlos “ser concertista, tot i que em fan molt feliç petits moments com el que viurem avui”.

D’entre les composicions que van formar el programa, peces de Scarlatti, de Beethoven, Bach o Kreisler, hi havia dues partitures composades pel propi Carlos Mora, la primera d’elles, una sonata en Re Menor a l’estil Scarlatti, i la segona un denominat Sketch en Re Menor, un experiment que el va fer guanyar un concurs fa un temps.

Les persones que no van tenir l’opció d’assistir al concert d’ahir, tindran una segona oportunitat el proper dijous 18, a partir de les vuit de la tarda, al Museu de la Ràdio ‘Luis del Olmo’.