.

La Pederera de l'Elies

La Pederera de l'Elies

L’Ajuntament de Roda de Berà inaugurarà el proper divendres, 22 d’agost, a partir de les 10 de la nit, un projecte en el qual la regidoria de Cultura i Patrimoni ha estat treballant durant els últims mesos. L’objectiu de Llorenç Miró, regidor de Cultura i Patrimoni, era recuperar la Pedrera de l’Elies com a espai cultural i lúdic, augmentar el seu valor patrimonial i potenciar l’àrea monumental convertint-la en una zona visitable, apropant-la així a la ciutadania mitjançant un itinerari d’interpretació de les diverses àrees que composen aquesta explotació lapídica. A més, s’ha habilitat una zona d’esbarjo i picnic amb la instal·lació de taules, bancs i papereres.

Amb aquest objectiu s’han efectuat un seguit d’actuacions de neteja, arranjament i museïtzació de l’àrea. Entre elles es troben el desbrossament i neteja del recorregut senyalitzat, l’arranjament de l’espai polivalent per a activitats artístiques i culturals i la instal·lació de panells informatius en diversos punts significatius del recorregut.

Pel que fa a l’itinerari marcat és una ruta a peu al llarg del sector meridional de la pedrera amb la senyalització de vuit punts diferents que inclouen la presentació de la Pedrera de l’Elies i la seva contextualització acompanyada de tres mapes, un itinerari per l’àrea, les pedreres de Roda de Berà i les pedreres de la Tarraco. També s’han ubicat diversos panells amb informació i dibuixos sobre el funcionament d’elements com el forn de calç de la pedrera, sobre el procés tradicional d’extracció de la pedra, sobre la intervenció arqueològica efectuada durant l’any 2012, sobre les eines d’extracció i de tall emprades en una pedrera o sobre el transport de la pedra un cop ha estat extreta.

Finalment s’ha inclòs també a l’itinerari un panell amb una panoràmica de l’entorn, situat en un lloc que esdevé un mirador des d’on es té una bona visió de la zona intervinguda arqueològicament i de diversos indrets significatius del terme municipal i de la rodalia.

Per al desenvolupament d’aquest projecte l’Ajuntament ha rebut el suport de la Diputació de Tarragona, mitjançant una subvenció per dur a terme actuacions de millora d’espais municipals de valor cultural i patrimonial, i l’assessorament del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, en l’elaboració dels panells informatius del recorregut didàctic