.

Imatges dels diferents actes duts a terme a Roda de Berà. Fotos: Ajuntament

Durant el darrer any i mig l’Ajuntament de Roda de Berà, i en concret la regidoria de Cultura, ha fet un màster intensiu en organitzar d’esdeveniments culturals i festius en temps de pandèmia. L’estiu a la Pedrera o la Festa Major de l’any passat van servir d’entrenament per saber què funciona i què no, i l’experiència ha fet que tant el cicle cultural que se celebra durant l’estiu a l’emblemàtic escenari de la pedrera de l’Elies com la Festa Major de Sant Bartomeu que va cloure ahir a la nit, hagin estat un èxit absolut. L’especialització ha simplificat i facilitat el desenvolupament dels actes, tot i que cal destacar la imprescindible tasca que realitzen els treballadors municipals i els voluntaris de la regidoria de Cultura, sense els quals no hagués estat possible.

“Aquest any l’optimisme guanyarà, respecte l’any passat, a la incertesa. […] Que no ens falti mai la il·lusió per la festa, perquè aquesta festa, la festa gran, ens manté lligats als orígens i, tal com va dir el poeta, qui perd els orígens per la identitat”, subscrivia la regidora Teresa Ferré en el seu saluda al llibret. I així ha estat, l’Ajuntament va tornar a fer una aposta ferma pels actes més nostrats, més tradicionals, per mantenir viu el foc de la Festa Major, i al programa no van faltar el pregó, el seguici i la processó del Pa Beneït, el concert i la ballada de sardanes, el vermut dedicat als jubilats o la cantada d’havaneres. Actes tradicionals, adaptats a la nova normalitat, barrejats amb concerts i espectacles variats en els quals s’ha garantit el compliment de totes les mesures dictades pel Procicat per fer front a la Covid-19. I tot plegat es va tancar estrenant un espectacle lumínic amb drons, esdevenint així el primer municipi de la província en celebrar aquest tipus d’esdeveniment innovador.

Roda va estrenar un espectacle lumínic amb drons per tancar la festa major, esdevenint així el primer municipi de la província en celebrar aquest tipus d’esdeveniment innovador. Fotos: Ajuntament

Qualsevol persona que s’hagi apropat aquests dies a algun dels actes celebrats, tant a l’aire lliure com dins del pavelló municipal, convertit un any més en l’epicentre de la festa, ha pogut comprovar els esforços de l’Ajuntament per poder celebrar la festa amb totes les garanties de seguretat. Un control molt exhaustiu de l’aforament; l’obligació de registrar les dades personals de tots els assistents per garantir la traçabilitat dels contactes en cas que alguna persona donés positiu en els dies posteriors; i un gran número de voluntaris i voluntàries vetllant perquè tothom mantingués la distància de seguretat i portés la mascareta ben col·locada en tot moment.

Perquè, tal i com declarava l’alcalde durant el seu discurs previ al pregó, “creiem en la cultura, creiem en les nostres tradicions, en les tradicions segures, és clar, amb totes les mesures que calguin, amb tots els protocols que ens demanen les autoritats sanitàries, no pas les judicials. Amb molta més feina per nosaltres, per nosaltres mateixos, però sobretot pels treballadors i treballadores de l’Ajuntament, i pels i les voluntàries que feu que aquests dies la Festa Major sigui una realitat tossudament alçada”, deia, fent al·lusió a la cançó de lluita de Lluis Llach.

Redacció