TOTS 21

El grup municipal de Junts per Roda de Berà va presentar en el ple del 24 de setembre una moció per la utilització de focs artificials i pirotècnia silenciosa o menys sorollosa en tots els actes organitzats per l’Ajuntament amb aquests elements, com poder optar per espectacles visuals amb làser o piromusicals amb focs silenciosos. També s’ha demanat una campanya informativa i de sensibilització per l’ús d’aquest tipus de pirotècnia. La moció va sortir endavant amb els vots a favor de Junts, Tria, PP, C’S i Erc. Només va abstenir-se el PSC.

Albert Martin, regidor i portaveu de Junts per Roda de Berà, afirmava en una nota de premsa que la pretensió del seu grup és la de «fer dels espectacles uns actes inclusius, conciliadors i respectuosos amb totes les persones i els animals, a la vegada que garantir l’espectacle visual. Com a consistori som els primers a donar exemple».

Segons Martín, «la pirotècnia i els focs artificials formen part de la nostra cultura i tradició, dins de les celebracions com Sant Joan, Sant Jaume i en la Festa Major. Són un espectacle de llum i colors. Però ha arribat el moment d’evolucionar en aquest espectacle, que malauradament també provoca soroll i molèsties amb conseqüències que ocasionen grans danys a persones i animals».

En aquest sentit apunta que «a les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), les explosions els hi poden generar crisis de plors, autolesionar-se i actituds agressives entre d’altres conseqüències. Les persones amb Fonofòbia, Alzheimer, vertígens i altres malalties mentals, els hi pot provocar estrès, desorientació i nerviosisme. Hi ha estudis que demostren que la pirotècnia convencional té efectes en els nostres nadons que poden arribar a provocar brunzits i pèrdua de l’audició, alguns cops temporals i altres irreversibles».

Alhora, i en la mateixa línia, Martín afirma que «els animals silvestres, animals domèstics i les nostres mascotes per alguns aquests últims, són membres de les nostres famílies, i veiem com pateixen molt i fins i tot els hi pot provocar la mort». Associacions animalistes i veterinaris «denuncien el perill que suposa la pirotècnia i petards convencional en els animals. Taquicàrdies, tremolors, falta d’aire, nàusees, atordiment, pèrdua del control que pot provocar que saltin balcons i s’escapin provocant un accident», conclou.

Redacció