La Canonja es preparava per celebrar avui dimecres una fita històrica, els 10 anys de la seva municipalitat, és a dir, de la seva independència respecte a Tarragona. Un 15 d’abril de 2010 es feia ja oficial el nou municipi de Catalunya. Estava tot previst per commemorar a l’engròs la primera xifra rodona de la data de la recuperació de la total autonomia municipal, però el coronavirus ho ha aturat, més ben dit, ho ha ajornat. Hem entrevistat telefònicament l’alcalde, Roc Muñoz, que fa un repàs de com s’està vivint el confinament al municipi.
Aquest dimecres és un dia clau per La Canonja, amb la Festa de la Municipalitat que no es pot celebrar com voldrien. Què faran?
La llàstima és que no podem donar-li tot el relleu que es mereix. És una celebració rodona en commemorar-se els deu anys, i on volíem obrir el nou edifici per a la gent gran de La Canonja. No serà possible ara i tampoc fer un dia de portes obertes amb el confinament continuat i l’estat d’alarma que es va decretar des del Govern central. Però ho recuperarem.
Quines funcions farà el nou edifici?
L’edifici està situat a la Rambla 15 d’abril. Substituirà els actuals serveis, que són a la plaça de Catalunya, junt amb Serveis Socials. És un edifici prou digne, però que se’ns havia quedat petit. El nou edifici és molt gran i diàfan, destinat a tota la gent gran de la població.
Aquest dimecres, però, celebraran actes, ni que sigui des dels balcons
La regidoria de Festes de l’Ajuntament anima la població que engalani els balcons. A les 9 del matí l’AMTP Orfeó Canongí-El Tecler, amb la col·laboració de la Guàrdia Municipal, Protecció Civil i la Brigada, s’encarregarà d’interpretar les matinades pels carrers del poble, i a les 12 del migdia, fins a les 2 de la tarda, serà l’hora del vermut musical en directe als nostres balcons. El dj Nacho Lascasas oferirà una sessió en directe des del seu Facebook Más & Más especial per tots els canongins i canongines.
I a les 8 del vespre, com cada dia, sortirem tots al balcó per aplaudir com a mostra de suport i agraïment als sanitaris i a tota aquella gent que està treballant, oferint el seu esforç i alguns la seva vida per garantir-nos els serveis bàsics.
També demaneu a la ciutadania que tregui als balcons els domasos i banderes de La Canonja
Ho demanem, sí, i que llueixin més que en altres ocasions, com també hi ha iniciatives de joves perquè expliquin com estan passant el confinament amb dibuixos i relats.
Hi haurà un 15 d’abril més endavant, donat el confinament, doncs?
Recuperar alguns dels actes previstos, sí que ho farem, tot i que amb la dinàmica que portem amb el coronavirus no sabem quan serà. En tot cas, ho farem enguany i la farem grossa. És una data importantíssima.
Què ha suposat per La Canonja, per als seus ciutadans, aquests 10 anys de municipalitat?
Hem guanyat en autonomia, en la nostra situació econòmica, en la nostra perspectiva de futur. Ha estat importantíssim per La Canonja. Abans d’aconseguir la municipalitat, nosaltres ja érem una Entitat Municipal Descentralitzada amb moltes competències, però la seguretat econòmica que et dóna la plena municipalitat no s’havia vist mai.
Les perspectives són fabuloses, ho dic sincerament. En aquests deu anys no hi hagut fets que ens fessin pensar que havia estat un desastre el pas que vam donar, tot el contrari. No hem anat a pitjot, sinó a molt, molt millor, en una proporció de cent a mil.
Sortíem d’un situació on necessitàvem un seguit d’infraestructures que hem anat assolint amb els anys. L’exemple de la nova seu de la gent gran és una petita mostra del que es pensa fer en els propers temps.
Quan parlem de La Canonja independent, sempre pensem ens els beneficis de la indústria química, però també n’hi ha altres pel fet de ser un municipi que figura al mapa de Catalunya i que com a tal manté relacions amb altres municipis i institucions. Això és així, no?
Això s’ha notat molt, no cal dir-ho. Un exemple: nosaltres formem part de la Mancomunitat de Residus dels Camp de Tarragona, de Sirusa, l’empresa que té la planta incineradora on van els residus finals de La Canonja i altres localitats. Ara ens asseiem a la taula com a municipi fundador. Abans formaven part de la gran ciutat -Tarragona- i ara hi ets com a membre de ple dret. Com aquest exemple, en tenim bastants més. En el servei d’aigua i clavegueram formem part d’Ematsa: ara som un actor diferent de quan formàvem part de la gran ciutat.
Parlem del confinament, què s’ha fet des del consistori com a més destacat?
Des del municipi hem seguit les instruccions que ens venien i ens vénen des del Govern central i des de la Generalitat. Nosaltres hem fet que tota la plantilla de la Guàrdia Municipal treballi tots els torns, les 24 hores del dia, amb una dedicació plena i exclusiva. Ens està funcionant de forma magnífica. Són els que controlen que el confinament es porti correctament. He d’agrair la gent de Protecció Civil, que fa una feina impagable, i la Brigada Municipal, que està al carrer, encarregant-se de la neteja, d’enretirar les andròmines i de desinfectar. També s’escombra el carrer i gràcies a ells el poble està en bones condicions i net. Ho aprecies quan surts al carrer gràcies a que un seguit de persones s’hi dediquen.
Com està sent la reacció de la ciutadania al confinament?
En general, molt bona. Des de dijous i fins dimarts passat hi ha hagut unes quaranta denúncies a persones que no seguien el confinament i estaven al carrer sense motiu o feien activitats no essencials. Ara bé, són quaranta denúncies sobre 6.000 habitants i no tots els quaranta són de La Canonja. És d’agrair que la gent es comporti i vegi que el confinament és necessari per acabar amb la pandèmia.
L’Ajuntament també ha fet de repartidor de targetes moneder
Ho vam repartir nosaltres des de Serveis Socials, de manera correcta i mantenint les distàncies. Crec que es va organitzar molt bé.
La crisi sanitària comporta una crisi econòmica. Quines mesures heu arbitrat des del consistori i quines podeu arbitrar per alleugerir la situació a empreses i autònoms?
Entre altres mesures hem fet la suspensió dels terminis de cobrament en voluntària de tots el padrons de caràcter col•lectiu, que gestiona l’Ajuntament, i les seves liquidacions, l’ajornament dels cobraments mitjançant el sistema de fraccionament, ajornaments i altres pagaments personalitzats o la suspensió de tots els procediments d’inspecció i sancionadors de tot tipus.
Hem parat el primer cop en impostos. Estem estudiant de cara al futur implementar noves mesures. No vull avançar-me al que està passant. Entenc que qui primer actua es el Govern central, aplicant mesures econòmiques, després el Govern de la Generalitat, i per últim i complementant allò que no s’hagi fet, nosaltres ho farem com a govern del municipi. Si acordem alguna eina d’ajuda, es pot fer a posteriori.
La situació és d’intercesa, tothom vol saber quan s’acabarà tot això, quan tornarà la normalitat i com serà aquesta normalitat. Avançar-se prenent mesures podria comportar haver de fer-se enrere després
És així, cal esperar al que digui el Govern central. Jo crec que el confinament s’allargarà una mica més, una o dues setmanes més, fins a prop de meitats del mes de maig. Les mesures de desconfinament s’aniran aplicant progressivament, no seran de cop.
Jo em pregunto: què passarà amb els estudiants? Crec que aquest trimetre i mig, i potser el curs, està perdut. No sé si des de casa podran acabar el curs, veig que serà molt complicat. No tothom té els mateixos mitjans per fer-ho i dubto que l’administració estigui en disposició de poder oferir-los a tots. Tot és molt complexe. Jo vodria que les mesures que es prenguin no siguin per quedar bé, i si no es poden implementar, dir-ho a la població.
A La Canonja tenen situacions sanitàries dramàtiques?
No tenim situacions dramàtiques. Des de l’Ajuntament hi estem molt al damunt i cada setmana truquem a totes les persones grans del municipi. Ho fem des de Serveis Socials, una acció capitanejada per la regidora. Disposem també d’un grup de voluntaris per si les persones grans necessiten que els comprin alguns articles.
No vull acabar sense agrair tot l’esforç que fa tanta gent de La Canonja perquè tot vagi bé i ens en sortim.
Jaume Garcia
Equip de redacció