.

.

TOTS 21

D’esquerra a dreta, la regidora de Promoció Econòmica, el director de la Fira, l’alcalde de Riudoms i el regidor d’Agricultura. Foto: Tarragona21

La pandèmia mana. Riudoms ha decidit reconvertir la tradicional Fira de l’Avellana, un referent anual a la comarca, en una jornada de tastets de gastronomia local per mostrar les possibilitats culinàries dels productes km 0, especialment els de l’horta, l’avellana i l’oli, però també els pastissos. Tindrà lloc en una jornada, el 24 d’octubre sota el nom de Tastets de Fira.

No només a Riudoms es fa avellana, però n’és un centre productor central i ha reivindicat sempre la seva capitalitat amb la Fira que duu el seu nom malgrat la llarga crisi del sector. Hereva i a la vegada potenciadora de la històrica Fira de Sant Llorenç, la de l’avellana havia de celebrar enguany els 40 anys, una data especial. No ho farà i en el seu lloc oferirà la fórmula dels tastets, amb l’objectiu de ‘promocionar els productors i els elaboradors d’avellana de Riudoms’, destacava  en la presentació que s’ha fet avui el seu director, Francesc Xavier Bonet Ortiz. Justament, promocionar econòmicament la localitat ‘és un dels objectius cabdals de la Fira de l’Avellana’, subratllava.

Un nou format

Es tracta de tirar endavant ‘un nou format de Fira en aquest any complicat i difícil per a tothom, especialment en esdeveniments multitudinaris com el nostre’, ha recalcat l’alcalde, Sergi Pedret. La Fira de l’Avellana té lloc cada mes d’agost i congrega milers de persones en el recinte firal. Suma diverses activitats i la de la gastronomia havia agafat embranzida en la proposta de l’any passat. La Fira i l’Ajuntament s’havien conjurat per celebrar-la amb un altre format, allunyat de les aglomeracions i del risc de contagi de la pandèmia.

Així, la proposta tindrà un vessant formatiu i un promocional, amb un seguit de xerrades de caràcter tècnic -que seguiran l’esperit de les que es feien a la fira, de la mà de l’Ajuntament, la Unió de Pagesos o el Cerap-, més una àmplia sessió de showckings amb xefs locals, amb l’empenta de la mediàtica Ada Parellada.

Els showcockings tindran lloc a les escoles velles, ‘amb un seguit de presentacions i també desgustacions que es podran seguir per les xarxes socials de l’Ajuntament’, informava la regidora de Promoció Econòmica, Inma Parra. ‘Restaurants i també els forns faran plats elaborats amb productes de Riudoms’, recalcava. Hi haurà cuina sostenible i productes de qualitat, es posarà en valor els gourmets locals, els postres tindran un gran pastisser de Riudoms, també actuarà un xef riudomenc i un membre de l’hotel Termes. Hi haurà control d’aforament, de 12 persones a la cuina i de 17 en una sala annexa. Caldrà reserva prèvia per accedir als actes a la web de l’Ajuntament. En concret, l’oferta i els horaris és la següent:

10h “Cuina sostenible i productes de proximitat”. Showcooking i degustació, a càrrec d’Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana, i col·laboradora habitual de diversos mitjans de comunicació.

• 12h “El valor gourmet dels productes d’aquí”. Showcooking, debat i degustació, a càrrec del col·lectiu Gourmets de Riudoms.

• 16.30h “Cultura, avellanes i fricandó”. Showcooking comentat i degustació, a càrrec de la Secció de Gastronomia del CERAP.

• 17.30h “Els postres són com el riure, sempre ens queda lloc per ells”. Showcooking comentat i degustació, a càrrec d’Adam Sáez de Xocosave.

• 18.45h “De l’hort al cor: Cuina de proximitat”. Showcooking comentat i degustació, a càrrec d’Eduard Agell, del Restaurant Mas d’en Ros.

• 20h “Els tresors de l’horta de Riudoms al plat”.  Showcooking comentat i degustació, a càrrec de Salvador Gras, subdirector de l’Hotel Mas
Passamaner.

Les xerrades, al seu torn, se celebraran a la sala multiusos del Casal Riudomenc, que permet més aforament, amb reserva prèvia d’entrada. S’abordarà des de controls biològics, la fiscalitat en la comercialització i l’elaboració, la nova llei de la cadena alimentària o el canvi climàtic, informava el regidor d’Agricultura, Josep M. Bages. Són aquestes:

9.45h “Control Integrat o control biològic en l’àmbit de l’agricultura”. Xerrada tècnica agrícola, a càrrec de Judit Massagué Ripoll, de BIOAcció.

• 11.30h “Fiscalitat en la comercialització i elaboració dels productes agraris”. Xerrada tècnica agrícola, a càrrec d’Antonio Garcia Caballero.

• 17.45h “Nova llei de la cadena alimentària”. Xerrada tècnica agrícola, a càrrec del Col·legi d’Enginyers Agrònoms.

• 20h “Any de traspàs o canvi climàtic: Alternança i altres problemàtiques de la present campanya”. Xerrada tècnica agrícola a càrrec de Jordi Solé i Martí, tècnic ADV de l’avellana i cultius del Mediterrani. Organitza la Cooperativa Agrícola de Riudoms

D’altra banda, un clàssic de la Fira com és el concurs del cartell oficial es trasllada a la propera edició, que lògicament s’espera que sigui presencial. Hi ha quatre finalistes de la que havia de ser edició d’enguany que obten al premi.

El consistori i la Fira es proposen donar-li una empenta a la gastronomia local a partir de la propera edició presencial, donat que han constatat un interès del públic, que va respondre a l’oferta de l’edició de 2019, batejada com a Gastrofira. Formarà part en certa manera del nou model de Fira de l’Avellana. ‘El format gastronòmic tindrà molt protagonisme’, ha afirmat l’alcalde.

J. Garcia