.

.

TOTS 21

Retrat de Joan Guinjoan situat a la sala de plens de l’Ajuntament de Riudoms. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Riudoms ha decretat dos dies de dol oficial per la defunció del seu fill il·lustre, Joan Guinjoan i Gispert, músic i compositor de renom internacional.

L’Ajuntament de Riudoms expressa el seu condol a familiars, amics i veïns de Riudoms per la seva pèrdua. Aquest matí en senyal de dol ha col·locat les banderes a mig pal i estudia la celebració d’un acte de reconeixement i record. La data i el lloc d’aquest acte s’anunciarà oportunament.

Nascut el 1931, el compositor i director Joan Guinjoan és el riudomenc més internacional de l’actualitat. Després d’una breu, però brillant, carrera pianística, s’ha dedicat a la composició. També ha estat important la seva tasca de divulgació de la música contemporània. La producció musical guinjoaniana és extensa i variadíssima.

Ha guanyat premis prestigiosos i està en possessió de diverses condecoracions, tant del país com de l’estranger. És membre corresponent de la Reial Acadèmia Catalana de les Belles Arts de Sant Jordi des de 1991, cobrint la vacant deixada per Frederic Mompou.

Residia habitualment a Barcelona i ha dirigit fins a la seva jubilació el Centre de Documentació i Difusió de la Música Contemporània de l’Ajuntament de la Ciutat Comtal. És autor de l’òpera que porta el nom de “Gaudí”, acabada l’any 1993 i estrenada el 2004 al Gran Teatre del Liceu de
Barcelona, amb llibret de l’escriptor Josep M. Carandell Robusté. Actualment es dedica plenament a la composició.

Els seus orígens riudomencs sempre han estat molt presents a la seva obra i sempre va mantenir viu el seu lligam amb el seu poble. L’Institut d’Educació Secundària de Riudoms porta el seu nom: INS Joan Guinjoan Gispert. Guinjoan sempre va assistir a l’acte de lliurament d’orles de l’institut, excepte l’any passat que per raons de salut no va poder-hi ser present.

L’Ajuntament de Tarragona mostra el seu condol

L’Ajuntament de Tarragona ha expressat aqeust dimecres el seu condol per la mort del compositor i manifesta la seva solidaritat amb els seus familiars i amics. Nascut a Riudoms «sempre havia tingut una especial vinculació amb la ciutat de Tarragona on va ser un dels primers membres del Senat Tarragoní», destaca en un comunicat.

Guinjoan va formar part del prestigiós Premi Internacional de Composició Musical Ciutat de Tarragona impulsat per l’Ajuntament i va comptar amb el seu assessorament i expertesa des de la seva primera edició l’any 1993. L’any 2014, amb motiu de la celebració del bimil·lenari de la mort d’August, el Teatre Metropol va acollir l’estrena mundial de la ‘Primera Simfonia de la Imperial Tàrraco’ escrita pel reconegut compositor i interpretada per l’Orquestra de la URV.

Des de l’Ajuntament de Tarragona «ens afegim al dolor que en un moment com aquest sent la família del Joan i que segurament comparteixen músics, compositors i membres del teixit cultural i musical de la ciutat».