.

Estat de la planta l’endemà de l’accident. Foto: ACN

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà ha reclamat ‘totes les inversions’ que siguin necessàries a la regió en seguretat davant l’existència de la indústria petroquímica i a un any de la commemoració, aquest djous, 14 de gener, del primer aniversari de l’explosió d’IQOXE, que va suposar la mort de tres persones i per primera vegada a Tarragona, d’un veí de la zona no treballador de la planta.

En un article commemoratiu, Ricomà afirma que el Camp de Tarragona ‘assumeix la càrrega solidària de suportar les externalitats d’una indústria que comporta grans beneficis per a tot el país, per tot l’estat i per tota la humanitat. I per això ens sembla que és just reclamar com a compensació totes les inversions en seguretat necessàries perquè els veïns visquin amb la tranquil·litat que es mereixen’.

El que va passar la tarda del 14 de gener del 2020 ‘no pot tornar a passar mai més’, subratlla. Una de les expressions més repetides després de l’accident va ser que ‘calia un canvi de paradigma, un abans i un després en la seguretat del sector químic’, que Ricomà segueix reclamant. ‘No podem perdre de vista que era la primera vegada que, per un accident en una indústria química, moria una persona externa al complex. Ni tampoc podem obviar que van passar 32 minuts des de l’explosió fins que es confirma en quina empresa s’havia produït l’accident, ni que mitja hora després encara no se sabés quin producte cremava, ni que no sonessin les sirenes en cap moment’. Una mostra evident que interpel·lava ‘a un canvi immediat dels protocols d’actuació’ i a ‘una inversió en nous sistemes tecnològics capaços de monitoritzar i detectar -a temps real- qualsevol fuita que pugui posar en perill la població’.

Per recuperar la confiança de la població ‘amb un sector que aporta el 30% del PIB del Camp de Tarragona’ cal ‘una feina ingent entre els diferents actors implicats. La inversió en tecnologia, en les condicions de treball –no només en aquelles indústries amb millors protocols de seguretat- en la transparència en la informació, en la formació continua a la societat i en la gestió ràpida i eficaç de les situacions crítiques, són els únics camins que ens poden dur a una recuperació real de la confiança’, destaca Ricomà.

El retorn de la gestió de les emergències químiques al territori amb la recuperació del PLASEQTA, en resposta al clam unànime de la societat tarragonina ‘és el canvi més significatiu que s’ha produït en aquest any’, conclou.

Redacció