.

Imatge de la roda de premsa de presentació del projecte. Foto: Tots21

La remodelació del Passeig Mata i del carrer Ample, destinada a donar més protagonisme als vianants i les bicicletes i restar preponderància als vehicles, ha començat a visualitzar-se aquest matí. El canvi que suposa necessitarà un mínim de 10 anys en completar-se, però enguany ja el licitarà (per valor de 200.000 euros) el projecte executiu d’una de les quatre fases previstes, que vincula la plaça de Víctor amb la plaça Pintor Fortuny. Segons la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, un cop realitzat també s’analitzarà la viabilitat de poder iniciar les obres en aquest àmbit abans de finals d’any, d’acord amb la disponibilitat pressupostària. Més enllà d’aquesta concreció, l’esbòs per al futur també inclou un aparcament soterrat al Passeig Mata amb capacitat per a 600 vehicles, la creació de tot un seguit d’espais per a vianants guanyats a vials de trànsit (el Passeig Mata perdrà les dues rotondes centrals i els quatre carrils situats a tocar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil) i la solució al problemàtic nus de trànsit de la plaça del Pintor Fortuny (coneguda com la del Condesito).

“Estem transformant la ciutat amb un projecte estratègic del qual me’n sento molt orgullós”, explicava l’alcalde, Carles Pellicer. “Es tracta de donar continuïtat a un eix que ha de comunicar el nord amb el sud (punt on s’ha de construir el baixador de Bellisens anunciat per al 2025) donant un ús més equitatiu a l’espai públic i conferint el màxim protagonisme als vianants”, afegia. El disseny que ha de capgirar preferències de mobilitat en favor d’un model més sostenible es lliga a l’est de Reus amb el Centre Social del Roser i a l’oest amb el nou parc urbà de lliscament, “que aviat sortirà a licitació”.

La peça urbanística presentada aquest dilluns implica reservar un 80% de la mobilitat entre el passeig Mata i la plaça Llibertat (amb el carrer Ample com a cordó umbilical) per a persones a peu i usuaris de bicicletes, en comptes del 45% actual. Una “pacificació del trànsit fruit de la planificació i de tenir les idees clares”, en paraules de la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, dividit en quatre fases projectades pel gabinet d’arquitectura Batlle i Roig (responsables de la remodelació de la Boca de la Mina). El seu representant a la roda de premsa, Mario Súñer, entrava al detall presentant les línies mestres de l’avantprojecte.

La primera de les quatre fases passa per “la nova plaça de l’Estació” d’Adif. La zona del davant serà un espai per a vianants amb pèrgoles, habilitat per a la utilització de les bicicletes amb carril d’entrada i sortida i habilitant només el carrer Bisbe Borràs com a zona de pas per a vehicles, amb un mínim espai per aparcament. La intenció és convertir-lo “en un racó vibrant de la ciutat”.

La segona fase contempla capgirar el Passeig Mata tal com l’entenem en l’actualitat. A part d’una reducció dràstica dels vials (només se’n conservarien dos, un per sentit, en la franja que toca a La Fàbrica i el Racó de la Palma) de cara a fer predominar una gran illa per a vianants, només es conservarien les rotondes que comuniquen amb el Passeig Sunyer i carrer del General Moragues.

La tercera fase (aquesta és la que es podria encetar enguany si les coses venen rodades) contempla la conversió del carrer Ample en un carrer preponderantment per als vianants -accessible als vehicles però només de baixada-, i l’ampliació de la plaça de Víctor per convertir-lo en “punt neuràlgic” del barri.

I finalment, la quarta fase contempla arranjar definitivament el “vesper” (definició del mateix Pellicer) de la plaça del Condesito, creant un únic espai de vianants que lligarà el carrer Ample amb el carrer Llovera. La solució implicarà fer crear una connexió entre la part de dalt i de baix de la plaça Llibertat de cara a garantir la comunicació amb Prat de la Riba.

Detalls del projecte

Carrer Ample

Per tal de garantir l’èxit en la pacificació del carrer és imprescindible analitzar la mobilitat en el seu context. Actualment el carrer Ample és una important via de comunicació sud-nord. És necessari replantejar el sentit de circulació del carrer, així com d’altres carrers propers per tal d’aconseguir desviar aquesta mobilitat sud-nord cap al passeig Sunyer o l’avinguda del Pintor Tapiró. D’aquesta manera, es pot assolir la volguda pacificació, doncs el carrer Ample es transformaria en un vial bàsicament veïnal.

Es planteja un model de pacificació ja experimentat amb èxit en espais on abans existia una gran afluència de trànsit. Es plantegen les línies bàsiques següents: canvi en la mobilitat del context per reduir el trànsit del carrer, inversió de la prioritat vianant-cotxe mitjançant plataforma única, reducció dràstica de l’estacionament en superfície, integració de l’arbrat existent, increment de la vegetació d’arbres i arbustos a nivell de terra, creació de punts de descans i lleure al llarg del carrer, i disposició de paviments podotàctils en favor d’una màxima inclusivitat.

Plaça del Víctor

La transformació de la Plaça Víctor ha de contribuir a la pacificació global del carrer Ample. L’objectiu de la proposta és definir la Plaça Víctor com un element articulador i com a punt de connexió amb el Centre Cívic Gregal. Per assegurar la relació amb la transformació del carrer Ample, tant pel carrer de Santa Helena i pel carrer Alt de Sant Josep (i carrer de Miró) es plantegen plataformes úniques per prioritzar l’accés i la mobilitat per als vianants des de la cruïlla amb el carrer de Joan Martell i fins el Carrer de Castellvell, on es pretén connectar amb el Centre Cívic Gregal i la plaça del Pintor Ferré Ravascall per mitjà d’un pas elevat.

Plaça del Pintor Fortuny

Els canvis en la mobilitat, juntament amb la transformació del carrer Ample permeten abordar l’àmbit de la plaça del Pintor Fortuny, amb la voluntat de transformar-la en un gran node cívic articulador de la continuïtat de l’eix sud-nord que s’origina a la plaça Mercadal. Igualment, permet millorar la relació amb la plaça de la Llibertat fins al punt de poder-se entendre com un sol espai continu.

Passeig Mata

La racionalització de l’espai dedicat a la circulació del vehicle privat, juntament amb la creació de l’aparcament soterrat permet abordar una profunda transformació de l’àmbit d’estudi per tal de configurar de manera efectiva un Passeig cívic que posi en relació l’eix del carrer Ample amb l’Estació de tren. L’eliminació de les dues rotondes intermèdies permet donar continuïtat al passeig en sentit est-oest.

Plaça de l’Estació

La plaça de l’Estació és, en realitat ,una gran aparcament en superfície que dona servei als usuaris del tren i als residents propers. El futur aparcament soterrat substitueix la funcionalitat d’estacionament de l’actual espai. Aquest fet permet pensar en una recuperació de l’espai públic per tal de configurar una veritable plaça de l’estació com a nou punt de benvinguda al municipi.

Nova xarxa de carril bici

La proposta preveu dotar bicicletes del seu propi espai segregat, que permeti reduir al mínim els conflictes derivats de la convivència amb vianants i altres vehicles. Amb la pacificació del carrer Ample i la incorporació d’un carril bici en el passeig Mata s’aconsegueix consolidar una xarxa bàsica de circulacions per bicicletes i vehicles de mobilitat personal que permetrà alimentar el barri i comunicar amb la resta de la ciutat: amb el centre a través del carrer Ample o el passeig Sunyer, o amb l’altra costat de les vies (el Passeig de la Boca de la Mina) través de l’avinguda del General Moragues i l’avinguda del Comerç. Per tal d’aconseguir una segregació efectiva del nou carril bici, aquest es col·loca en una cota intermitja entre la vorera i la calçada que l’independitza d’aquestes dotant-lo d’un espai propi.

Aparcament subterrani

El futur aparcament soterrat ha de servir per reallotjar bona part de la dotació actual d’estacionament en superfície. Això suposarà la recuperació d’una important àrea d’espai públic que permet repensar la configuració actual i l’ordenació de tot l’àmbit i la seva mobilitat.

J.S. / Redacció