.

En els propers dies entrarà en vigor l'ordenança que sanciona les dones amb burca o nicab.

En els propers dies entrarà en vigor l'ordenança que sanciona les dones amb burca o nicab.

Finalitzat el període d’estudi i incorporació d’al·legacions, les ordenances de civisme i via pública han passat per la Comissió on han estat aprovades en solitari pel govern de CiU i PP a Reus. Una decisió que serà ratificada divendres, en la sessió plenària. De les 21 al·legacions presentades, el govern n’ha tingut en consideració 17, quatre de les quals han servit per modificar fins a cinc articles del redactat definitiu. PSC i AraReus han estat els únics grups municipals fora del govern que hi ha presentat al·legacions.

“No estem sols i ens hem avançat a la llei”, ha subratllat Pellicer. “Primer, hem esmenat els conceptes religiosos de l’ordenança i els hem canviat per qualsevol element que oculti el rostre; segon, comptem amb l’aval de la sentència del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg; i, per últim, el Parlament regularà sobre els controvertits temes del burca i el nicab abans d’acabar l’any”. D’aquesta manera, l’alcalde reusenc ha volgut ressenyar que el govern “no està sol” i que “comptem amb un ampli suport de la ciutadania”. De no ser així, ha afegit, “no haguéssim impulsat aquesta mesura”.

L’aval de la ciutadania, ha explicat Pellicer, també s’ha notat en què “no hem rebut cap al·legació en relació a l’ordenança de la via pública, que fa referència a les terrasses, principalment”.

Aplicació de l’ordenança

Tal i com ha explicat la primera tinent d’alcalde, Alícia Alegret, els diferents treballadors municipals (Guàrdia Urbana, Oficina d’Atenció al Ciuadà, etc), rebran uns ‘protocols d’atuació’ per saber com respondre a les diverses casuïstiques i d’acord amb les noves ordenances. Un cop distribuïdes aquestes circulars, les sancions per infrangir les ordenances es faran efectives de manera immediat.

A tall d’exemple, dur el rostre tapat amb qualsevol indumentària –a excepció de vestimentes necessàries per al desenvolupament de les feines o d’actes culturals concrets–, serà considerat una infracció lleu i sancionat amb una multa de fins a 750 euros. En el cas de les infraccions greus, la sanció s’eleva als 1.500 euros i pujaran fins als 3.000 euros els fets catalogats com a molt greus.

Joan Marc Salvat