.

Teatre Fortuny.

La gira per Catalunya de les dues orquestres nacionals del Gran Teatre del Liceu i L’Auditori comença la seva tercera edició amb quatre concerts que tindran lloc els mesos de febrer i juny. L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) iniciarà la gira amb música de Txaikovski i Prokófiev i posarà l’accent en el patrimoni musical català amb una obra de Robert Gerhard. El programa comptarà amb el violinista Sergei Dogadin com a solista i la directora Stephanie Childress, que debuta al capdavant de l’OBC. Es podrà veure el 24 de febrer al Teatre Fortuny de Reus i el 27 de febrer a l’Auditori Enric Granados de Lleida.

L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu (OSGTS) interpretarà la Cinquena de Mahler dirigida per Josep Pons el 3 de juny al Teatre Kursaal de Manresa i el 5 de juny també a l’Auditori Enric Granados de Lleida.

Les gires de les orquestres nacionals són un projecte conjunt del Gran Teatre del Liceu, L’Auditori i el Departament de Cultura per impulsar que les orquestres girin pel territori i poder dur els concerts més enllà de Barcelona.

La gira de l’OBC estarà formada per obres cabdals del simfonisme rús, com la Simfonia n. 1 de Prokófiev i l’obertura del Romeu i Julieta de Txaikovski. D’aquest últim s’interpretarà també el Concert per a violí, que tindrà en Sergei Dogadin, guanyador del Concurs Txaikovski de Moscou, un dels solistes més destacats de l’actualitat.

El Concert per a violí i orquestra de Piotr Illitx Txaikovski és, possiblement, el més reconegut del seu gènere. Amb una escriptura per a solista a l’abast només dels més virtuosos, l’obra assoleix un dels cims indiscutibles de l’expressió romàntica. Txaikovski va compondre aquesta peça poc després de la Simfonia n. 4 i l’òpera Eugene Oneguin, durant el període de guariment d’un dels episodis més tempestuosos de la seva vida, amb una gran sensibilitat per plasmar la profunda gamma de sentiments de l’ànima humana.

El programa es completarà amb una de les obres més representatives del catàleg del compositor català Robert Gerhard, Albada, interludi i dansa, en una aposta pel patrimoni musical català que fan L’Auditori i l’OBC. Tot plegat dirigit per Stephanie Childress.

La Cinquena de Mahler, la proposta de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu (OSGTL) dirigida per Pons  és una de les creacions musicals més aclamades de la història, immortalitzada per Luchiano Visconti a la pel·lícula Mort a Venècia (1971).

L’obra, de gran complexitat i plena de contrastos, és lírica, però alhora propera al dramatisme. El director Josep Pons, reconegut mahlerià, oferirà una lectura analítica, transparent i poètica d’aquesta pàgina que representa una introspecció, des del més íntim i profund de la condició humana fins a la lluminositat d’un grandiós final, passant pel regust de la música popular o l’amor més sentit.

Redacció