.

Carles Pellicer, Noemí Llauradó i Daniel Recasens durant la roda de premsa d’avui. Tots ells, visiblement afectats, han acabat les seves intervencions llegint un poema de Xavier Amorós. Foto: Tots21

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, la vicealcaldessa, Noemí Llauradó i el regidor de Cultura, Daniel Recasens, han protagonitzat aquest matí la reacció institucional de l’ajuntament a la mort de Xavier Amorós, ocorreguda ahir a l’edat de 99 anys. La roda de premsa ha estat acompanyada de dos anuncis. El primer, el lliurament de la Bandera de la Ciutat a la seva família per la condició de Fill Il·lustre en un acte previst tot just a la finalització del contacte informatiu amb la premsa. I la segona, confirmar públicament la celebració de l’Any Xavier Amorós per l’any vinent, una decisió que tant Pellicer com Recasens ja havien tingut oportunitat de manifestar en privat al poeta i escriptor abans del seu traspàs i que prendrà el relleu de la commemoració enguany del centenari del naixement de Gabriel Ferrater, “un poeta al qual ell tant va admirar i reivindicar”, segons reconeixia el batlle. L’obra d’Amorós estarà exposada a partir d’aquesta tarda a la biblioteca que porta el seu nom, acompanyada de píndoles audiovisuals que reproduiran gravacions de les converses mantingudes de manera recent amb el que ha estat definit com “moltes coses més que un escriptor” per part de l’alcalde. Era, ras i curt, “un senyor de Reus”.

Més enllà de la “profunda tristesa” i d’expressar el dol de la corporació i el condol a la família, la compareixença ha servit per fer valdre una biografia polièdrica que va viure a cavall de cultura, política i economia. “Ha escrit la crònica de la ciutat de bona part del segle XX”, afirmava Pellicer abans de reconèixer Amorós tant la condició de “baula entre generacions” un cop acabada la Guerra Civil com el seu caràcter innovador “anant més enllà del noucentisme i donar veu als protagonistes dels anys grisos amb el seu realisme”. L’alcalde ha destacat la “intel·ligència, proximitat i humor” del que ha considerat “un ciutadà emblemàtic”, un “ferm defensor dels ideals democràtics” per la seva lluita antifranquista, un home amb una “militància cívica i nacional” irrenunciable i “enllaç a través del Centre de Lectura i en nom propi amb figures clau de la literatura catalana”.

“Ens ha deixat un llegat enorme”, afegia el batlle, recordant en aquest punt la donació el 2016 a l’Arxiu Municipal per part d’Amorós de “materials de gran valor per estudiar la seva obra”. El seu record anirà més enllà, però, de la producció literària. “Ens quedarà el seu somriure. L’enyorarem”, assegurava Pellicer.

J.S.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */