.

Cartell del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Masclista.

Cartell del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Masclista.

 

Des de l’1 de gener fins al 30 de setembre d’enguany, l’Ajuntament de Reus ha atès 516 dones per violència masclista a través de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i/o del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Una xifra que ha augmentat lleug erament respecte a l’any anterior, ja que durant tot l’any 2021 es van atendre 429 dones. En concret, l’OAV ha atès 260 dones i el SIAD, 256. Algunes d’aquestes 516 dones han estat ateses pels dos serveis.

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra el 25 de novembre, la regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, amb la col·laboració del departament de Polítiques d’Igualtat de gènere de la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, fa una campanya per sensibilitzar la ciutadania sobre els diferents tipus de violència masclista existents. En concret, s’han programat diverses activitats amb el lema “Un monstre amb moltes cares” que tracten sobre les violències sexual, tecnològica i vicària. També s’informa sobre els diferents serveis que atenen a les víctimes de violència masclista.

La campanya fa una crida a les dones que pateixen violència sexual, tecnològica, vicària o de qualsevol altre tipus o a una persona coneixedora d’una situació de violència a demanar ajuda. La difusió de la campanya es fa a través de cartelleria al carrer, al web municipal, a les xarxes socials de l’Ajuntament de Reus i als mitjans de comunicació locals.

Dades
Les dades més destacades sobre l’atenció a les dones víctimes de violència masclista des de gener fins al 30 de setembre de 2022 a la ciutat de Reus són les següents:

  • L’OAV ha atès 260 dones per violència masclista i el SIAD, 256.
  • Pel que fa als atestats policials en matèria de violència de gènere, se n’han fet 252: la Guàrdia Urbana n’ha fet 45 i Mossos d’Esquadra, 207.
  • En l’actualitat, hi ha 62 ordres de proteccions actives i des de començament d’any se n’han concedit 124.
  • El nombre d’usuàries que han rebut atenció psicològica han estat 99 i les atencions realitzades, 466.
  • El nombre d’usuàries que han rebut assessorament legal han estat 157 i el nombre d’atencions, 504.
  • 74 dones han estat ateses pel protocol de violència de gènere de l’Hospital Sant Joan.
  • 16 dones víctimes de violència masclista han hagut de fer servir un allotjament d’urgència.
  • 37 dones han estat usuàries d’ATEMPRO, el servei telefònic d’atenció i protecció a víctimes de violència de gènere prestat per Creu Roja.
  • Hi ha hagut 0 intents de feminicidi.

L’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV)

L’OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental…) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix els serveis següents: acompanyament a la víctima; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques, seguiment de les incidències del servei telefònic d’Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) de Creu Roja; seguiment de les ordres de protecció; informació i orientació; atenció social; derivació a serveis especialitzats de violènc ia; elaboració de denúncia, si cal, i assessorament legal.

L’OAV es troba ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, a l’avinguda Marià Fortuny, 27. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través dels números de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092 (extensió 2318). Per a més informació sobre l’OAV es pot consultar l’enllaç següent: http://www.reus.cat/serveis/oficina-d-atencio-la-victima-oav-0

Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)
El SIAD atén, informa, orienta, assessora i, si cal, deriva a serveis especialitzats a les dones, en especial a les que es troben o s’han trobat en una situació de violències masclistes. Ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal.

El SIAD es troba ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672. Per a més informació sobre el SIAD es pot consultar l’enllaç següent: https://www.reus.cat/servei-dinformacio-i-atencio-les-dones-siad

A més d’aquests dos serveis específics, des de l’Àmbit de Violència de la Regidoria de Benestar Social, també s’atén a qualsevol víctima de violència que necessiti ajuda de manera presencial a les oficines ubicades a l’antic hospital Sant Joan, a través del telèfon 977 010 034 i del correu electrònic citapreviaareabenestar@reus.cat

Programa d’activitats
L’acte institucional es farà el mateix 25 de novembre a les 12 h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus. Consistirà en la lectura del manifest, a càrrec de Joanna Hernandez Semacaritt, jugadora del Reus Rugbi Club; parlaments institucionals i concert del pianista Albert Galcerà i Oliver, director musical de l’Orfeó Reusenc.

El mateix 25 de novembre, els i les Joves Referents d’Igualtat faran una intervenció de sensibilització contra les violències masclistes en els centres educatius.

Per acabar, al vespre a partir de les 21 h a la plaça Farinera de Reus hi haurà la Festa Lila organitzada per l’entitat Comerç Solidari Reus, una festa cultural contra la violència masclista.

A més del divendres 25 de novembre, durant tota la setmana hi ha moltes activitats. Es pot consultar tota la programació en aquest enllaç i en el programa adjunt.