El departament de Salut ha elevat aquest dijous a 48 el nombre de nadons afectats pel brot d’enterovirus, 21 dels quals segueixen ingressats a l’hospital. Nou d’ells han requerit un ingrés a l’UCI en algun moment i, d’entre tots ells, dos encara segueixen ingressats en una d’aquestes unitats amb un pronòstic reservat.
A banda d’aquests 48 casos, sobre els quals encara s’estan fent més analítiques el departament atribueix al subtipus víric A71, la conselleria també ha informat de la mort d’un nadó a Reus a l’abril amb símptomes compatibles amb la romboencefalitis -inflamació del tronc central-, tot i que en aquest cas no va ser possible identificar-ho amb total seguretat. També s’ha confirmat que el cas de la nena ingressada amb tetraplegia a l’Institut Guttmann no forma part d’aquests 48 casos perquè, tot i que la mielitis que la va afectar també va estar provocada per un enterovirus, en aquest cas va ser un D68.
El sosdirector del servei Català de Salut ha fet un relat de la cronologia d’un cas que ha restat hermèticament tancat des del mes de febrer fins que ha esclatat ara. Justament, al mes de febrer es va produir un primer cas i posteriorment ha aparegut el brot, tot i que no era el mateix tipus d’enterovirus.
Es va descartar el tipus D68 en la resta de casos. Van preparar un protocol de diagnòstic les 24 hores al dia, amb resonància magnètica tambéles 24 hores del dia.
El doctor Carlos Rodrigo, al seu torn, ha destacat que la cronologia ha estat curiosa. Al febrer hi hagué el cas a Vall d’Hebron, diferent de la resta. “Una infecció per enterovirus amb un comportament diferent, una paràlisi tipus polio. Allí es demostrà que quedà ocasionat per un enterovirus D68”. Es sorprenentment aïllat la la resta de casos.
Va passar mes i mig sense novetats. Després van tenir casos que arribaven remesos d’altres hospitals a partit d’inicis d’abril. Un cas greu, el 13 abril, quan un nen va tenir una parada cardíaca. Aquest va ser reanimat, traslladat a l’UCI, i segueix a UCI per les sequel·les. “Va ser un cas exccepcionalment greu”.
Després va aparèixer el cas del nen de la província de Tarragona, un reusenc que ha mort amb un quadre molt agut, semblant a l’anterior. En tres casos detectat a l’abril, hi havia agitació neurològica. En tots es veu una afectació del sistema nerviós central en una zona concreta, al tronc cerebral, diferent de la meningitis.
Al mes de maig van arribar a Vall d’Hebron nous ingressos. Una característica és que no es troba al líquid cefaloraquític. Calia buscar la lloc exacte, la faringe o les heces. L’equip mèdic ho va comunicar a la xarxa de pediatres de l’ICS, a la Socetat Catalana de Pediatria i a la Xarxa d’asistència primària, mentre es creà un grup ampli de treball de Pediatria a Vall d’Hebron.
“Ens vam posar en contacte amb laboratoris farmacèutics: ningú tenia cap remei ni té condicions d’ús humà”. Van establir un protocol.
Tomàs Pumerola, de l’hospital Vall d’Hebron, ha dit que s’ha caracteritzat genèticament els virus a partir de mostres. La gran majoria de casos són del grup A. N’hi ha 25 serotipus, un, el 71, està associat a romboencefalitis. Avui s’ha detectat A71 dos d’ells. Fins dilluns se sabrà quin tipus són.
D’on surt? Només havia afectat països del sudest asiàtic però e svan detectar casos a Canadà, USA i Europa.