.

.

TOTS 21

Repsol compta amb un Complex Industrial de primer nivell a Tarragona. 

Confirmat. Hi haurà Ecoplanta al Morell. El sector estava esperat un anunci que s’ha produït aquest matí de dimarts amb novetats. Repsol s’unirà al projecte Ecoplanta junt a Enerkem, líder tecnològic amb seu a Montreal, i a Agbar, especialista a nivell mundial en la gestió d’aigües i residus, per construir una planta de conversió de residus en nous productes químics a Tarragona, que s’ubicarà o bé a l’interior del recinte de Repsol o a l’exterior, al pla parcial 10 de la gran indústria, sempre al polígon nord del Camp de Tarragona i en terme del Morell, segons ha confirmat Tots21.

En el marc de la joint venture Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, la nova factoria processarà unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables dels municipis propers i produirà al voltant de 220.000 tones de metanol anualment. Aquest metanol s’utilitzarà com a matèria primera per produir materials circulars o biocombustibles avançats, la qual cosa contribuirà a evitar l’emissió d’unes 200.000 tones de CO2 cada any i a reduir els residus que d’una altra manera acabarien a l’abocador. Aquesta aliança és un pas més en l’ambiciós objectiu de la companyia multienergètica d’arribar a les zero emissions netes el 2050.

La planta serà la primera que es construeixi a la Península Ibèrica d’aquest tipus i estarà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem en serà el soci tecnològic clau. La decisió final d’inversió del projecte es durà a terme en el primer trimestre de 2022 i està previst que la planta entri en funcionament a finals de 2025. El projecte ja ha obtingut l’Autorització Ambiental Integrada i la Declaració d’Impacte Ambiental favorable per part de les autoritats.

Repsol compta amb un Complex Industrial de primer nivell a Tarragona, la qual cosa permetrà establir sinergies entre les dues instal·lacions. Aquest centre petroquímic de Repsol és el més important d’Espanya i entre els molts tipus de polímers que allà es produeixen, destaca la gamma de productes altament especialitzats per al sector de l’automoció, com els polímers d’alta resistència a l’impacte.

Segons José Luis Bernal, Director Executiu de Productes Químics de Repsol, “ens complau enormement unir forces amb socis tan rellevants i innovadors en la gestió de residus, perquè ens permet demostrar un cop més la nostra aposta per l’economia circular i reforça el nostre compromís de reciclar l’equivalent al 20% de la nostra producció de poliolefines a 2030”.

Els residus sòlids urbans són de naturalesa molt heterogènia. Per poder transformar-los en productes d’alt valor afegit com el metanol, la planta utilitzarà una tecnologia molt complexa, la gasificació. Enerkem és propietària d’aquesta tecnologia d’última generació, la primera que ha estat provada a escala industrial després d’un rigorós procés d’escalat que ha durat més d’una dècada i que s’ha dut a terme a la seva planta de demostració situada a Edmonton (Alberta, Canadà). A més, ja es troba en construcció una nova instal·lació a Varennes (Quebec, Canadà).

Dominique Boies, Conseller Delegat i Director Financer d’Enerkem: “Estem orgullosos de donar la benvinguda a Repsol com a soci per seguir donant suport a les nostres instal·lacions a Tarragona. La seva gran experiència en el sector, unida a la d’Agbar, ens permetrà seguir demostrant els enormes beneficis de la nostra tecnologia, única i disruptiva en el sector, gràcies a la qual podem transformar residus en plàstics renovables o biocombustibles avançats”.

El projecte, que compta amb una inversió rellevant, ha estat seleccionat per passar a la fase 2 del Fons d’Innovació de la Unió Europea, que dona suport a tecnologies altament innovadores i grans projectes emblemàtics a Europa per aconseguir importants reduccions d’emissions.

Segons va avançar Tots21, el Departament de Territori i Sostenibilitat, en la sessió realitzada el passat 31 d’octubre de 2019, va formular la Declaració d’Impacte Ambiental del projecte en sentit favorable i va aprovar la proposta de resolució d’atorgament de l’autorització ambiental integrada.

L’empresa Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, SL -del grup canadenc Enerkem i el francès Suez- havia sol·licitat en data 14 de maig de 2018 l’autorització ambiental per a dur a terme l’activitat de valorització material de residus per a l’obtenció de metanol al terme municipal del Morell.

Sobre Repsol

Repsol és un proveïdor global multienergètic que facilita la transició cap a un model energètic amb menys emissions. Posseeix actius de generació elèctrica de baixes emissions i està desenvolupant diversos projectes d’energia renovable fotovoltaica i eòlica. Repsol s’ha marcat l’ambiciós objectiu de ser una empresa amb zero emissions netes a 2050 i compta des de 2016 amb una estratègia d’economia circular que s’aplica a tota la cadena de valor de la companyia, des de l’obtenció de matèries primeres fins a la comercialització de productes i serveis.

Sobre Enerkem

Enerkem ha desenvolupat i comercialitza una tecnologia disruptiva per a la producció de biocombustibles avançats i productes químics renovables a partir de residus no reciclables. Amb seu a Montreal (Quebec, Canadà), Enerkem opera una instal·lació de demostració comercial a gran escala a Edmonton (Alberta, Canadà), així com un centre d’innovació al Quebec. Actualment s’està construint una instal·lació comercial a gran escala a Varennes (Quebec, Canadà), la posada en marxa està prevista per a 2023.

La tecnologia d’Enerkem ‘és un excel·lent exemple de com es pot aconseguir una veritable economia circular diversificant la combinació d’energies i fent que els productes quotidians siguin més ecològics, alhora que ofereix una alternativa intel·ligent i sostenible a l’abocament i la incineració’, subratlla la firma.

Sobre Agbar

Des dels seus orígens el 1867, Agbar s’ha consolidat com un referent en la preservació dels recursos. Després de més de 150 anys d’experiència, vam seguir adaptant-nos i innovant per satisfer les necessitats del nostre entorn, amb el propòsit de millorar la qualitat de vida de les persones.

Gestionen l’aigua i els recursos de forma eficient i liderem el desenvolupament de solucions i tecnologies en equilibri amb el medi ambient, amb l’objectiu ‘de traslladar al públic la nostra experiència acumulada i el valor de la sostenibilitat’.

Redacció