.

Repsol i Vueling han realitzat avui el primer vol amb combustible d’origen sostenible de la companyia aèria, amb motiu de l’inici del Tourism Innovation Summit a Sevilla. Foto: Repsol

Vueling, aerolínia pertanyent a IAG, ha realitzat avui el seu primer vol amb combustible d’origen sostenible a la ruta entre Barcelona i Sevilla, de la mà de Repsol, pionera en la fabricació d’aquest tipus de combustibles a Espanya, en aquest cas amb un SAF (combustibles sostenibles per a aviació, per les seves sigles en anglès) produït al seu Complex Industrial de Tarragona a partir de biomassa. Aquest lot se suma al generat a la refineria de Repsol a Puertollano i al produït a partir de residus a la de Petronor, instal·lació que pertany al Grup Repsol i se situa a Bilbao.

Aquest vol amb baixa petjada de carboni Barcelona – Sevilla ha aconseguit reduir les emissions a l’atmosfera en 2,5 tones de CO2, gràcies a l’eficiència que aporta l’Airbus A320neo de nova generació, a l’ús del biocombustible i als procediments d’eficiència implementats. Vueling compta des del 2019 amb la tercera flota més jove d’Europa amb el seu nou A320neo.

L’avió s’ha enlairat a les 9:10 h des de l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat amb direcció al Tourism Innovation Summit (TIS) que comença avui a Sevilla i en què, durant tres dies, s’analitzarà la sostenibilitat i la innovació al sector turístic. A més, avui a la Conferència de Canvi Climàtic (COP26), a Glasgow, es debat sobre la transició global cap al transport de zero emissions. Vueling creu que els governs haurien de fomentar la investigació i el desenvolupament d’aquest tipus de combustibles perquè el seu ús es pugui accelerar i els resultats siguin immediats.

Vueling porta des de 2012 incorporant diferents iniciatives que ajudin en tot el possible a la reducció de les emissions. L’aeronau, que ha cobert els 820 quilòmetres que separen Barcelona de Sevilla, ha aconseguit evitar l’emissió de prop de 63 kg de CO2 gràcies a les iniciatives de reducció del pes.

Per exemple, Vueling ha substituït tots els seients de la flota per un nou model més lleuger, els Slim Seats, i ha digitalitzat tota la documentació dels seus avions, la qual cosa ha fet que elimini 75 kg de paper per vol. Addicionalment, els pilots duen a terme una sèrie de mesures d’eficiència operativa com la configuració òptima de flaps (alerons que tenen la funció d’augmentar la sustentació de l’avió a baixes velocitats), l’ús d’un nivell de vol i velocitat òptims, així com altres iniciatives que han permès que durant el vol d’avui les emissions de CO2 alliberades a l’atmosfera s’hagin reduït en 81 kg.

A més, Aena, en línia amb el seu paper d’impulsor i facilitador del sector en matèria de descarbonització del transport aeri, dona suport a aquesta iniciativa i treballa en projectes de col·laboració per promoure la producció de combustible sostenible amb l’objectiu de fomentar-ne l’ús per part de les aerolínies.

Conveni de col·laboració

Aquesta iniciativa forma part del conveni de col·laboració que han signat Repsol i Vueling per crear un grup de treball i avançar en la introducció del combustible sostenible al dia a dia de l’operativa aeronàutica. Té com a objectiu l’impuls de la mobilitat sostenible al sector aeri mitjançant el desenvolupament i consum de nous combustibles amb baix impacte ambiental, amb especial focus en el foment de línies de recerca en l’àmbit dels combustibles alternatius d’última generació per a l’aviació que utilitzin com a matèria primera fonts completament sostenibles com a residus urbans o biomassa a curt termini, i l’hidrogen renovable, per exemple, a mitjà i llarg termini.

Aquests combustibles sostenibles seran durant els propers anys l’opció més segura i eficient per reduir les emissions en el transport aeri, on l’electrificació no és viable de moment i l’hidrogen renovable requereix més grau de maduresa tecnològica.

Marco Sansavini, president de Vueling, i Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona. Foto: Repsol

Amb aquest primer vol, Vueling avança en la seva aposta pels combustibles sostenibles per a l’aviació, per afrontar el repte de la descarbonització a la indústria aeronàutica. Marco Sansavini, president de Vueling, ha assegurat que “el compromís de Vueling amb el medi ambient és total”. “El primer vol amb combustible sostenible és un gran pas en el nostre compromís per la reducció d’emissions de CO₂ i la utilització del 10% de SAF a 2030. Una confirmació de la viabilitat de l’ús de combustibles d’última generació per a l’aviació que utilitzin com a matèria primera fonts completament sostenibles com residus urbans i biomassa”, ha indicat.

Per la seva banda, Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, ha afirmat que “davant la importància que juguen els biocombustibles en la reducció d’emissions, Repsol treballa des de fa 15 anys en la recerca de diferents solucions de baixa petjada de carboni aplicades al transport i és pionera en la fabricació de combustibles sostenibles d’aviació a Espanya, com ara el lot de biojet fabricat a Tarragona i que s’ha utilitzat en aquest vol. La producció de biocombustibles és un dels grans eixos recollits al Pla Estratègic 2021-2025 de Repsol amb l’objectiu de transformar el negoci industrial i assolir la neutralitat de carboni el 2050”.

Redacció