.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, durant l’acte d’homenatge a les víctimes del 17-A, aquest dissabte. Foto: ACN

Reproduïm íntegrament el parlament pronunciat per l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, durant l’acte d’inauguració del Memorial per la Pau dut a terme aquest matí en record dels atemptats del 17-A.

“Bon dia, Buenos dies, un recuerdo para Ana María Suárez, Roque, Josep Maria, Núria, Rubén y a los familiares y amigos que los acompañáis. También para Neus i Alicia, que no nos han podido acompañar.

Bon dia també Cossos de seguretat i d’emergències, Autoritats, Cambrilencs i cambrilenques, Amics i amigues.

Cambrils és terra de pau, d’acollida i de solidaritat. El Passeig Marítim de Cambrils és un espai emblemàtic i estimat pels nostres conciutadans i per tota la gent que ens visita.

Coincidint amb el primer aniversari dels atemptats terroristes de Barcelona i de Cambrils del 17 i 18 d’agost de 2017, ens hi reunim en un acte de record, de solidaritat amb les víctimes d’aquells tràgics fets / i de reconeixement a les forces i als cossos de seguretat i d’emergències per la seva exemplar actuació.

Els atacs violents i indiscriminats no canviaran la voluntat de la nostra societat d’apostar per la llibertat, l’acollida, la tolerància i la voluntat col·lectiva de construir amb llibertat una societat més justa, més igualitària i més solidària i respectuosa amb totes les religions, cultures i maneres de pensar.

Condemnem aquests fets tràgics que només volen provocar el terror i la por. No caurem en el discurs de la por i de l’odi. Com deia la científica i novel de física, Marie Curie, ‘A la vida, deixem de tenir por quan comencem a entendre’.

Volem expressar el nostre dolor i condol, el nostre suport i escalf a totes les víctimes dels atemptats de Cambrils i Barcelona, als seus familiars i amics.

Una vegada més volem fer un reconeixement per la gran tasca feta en la gestió dels atemptats, tant a Barcelona com a Cambrils. Gràcies a les forces i cossos de seguretat i d’emergències que van mobilitzar tots els efectius possibles, en un gest únic de solidaritat i de resposta davant d’una adversitat tant dura com complexa. La seva professionalitat, rapidesa i eficiència van ser cabdals per evitar mals majors.

Gràcies a les cambrilenques, als cambrilencs i a tots els que ens visiten pel vostre comportament cívic exemplar. Gràcies als comerciants, als restauradors, als il·lustradors i artistes del Passeig Marítim, al personal del Club Nàutic, a les voluntàries i voluntaris i a les veïnes i veïns de Cambrils que van donar refugi a tots els que fugien. Som una societat solidària i volem viure en pau i en comunitat.

I Des d’aquí, vull fer un especial agraïment a l’excel·lent gestió del Major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i al Conseller d’Interior, Honorable Joaquim Forn.

Alhora, volem agrair totes les mostres de solidaritat i afecte que hem rebut durant aquest any per part d’institucions i de particulars.

(Inauguració del memorial per la pau)

Cambrils és terra de pau, d’acollida i de solidaritat. Per això, avui inaugurem el memorial per la Pau ‘Barcelona i Cambrils, 17 i 18 d’agost de 2017’. Aquest mosaic és un memorial que vol fer evident que tots som una mostra de pau, convivència i diversitat entre diferents cultures i religions.

No podem oblidar, no hem d’oblidar. Aquest memorial és i ha de ser un recordatori que, malgrat les diferències de pensament, costums i creences, tots tenim com a principal interès el respecte a la persona humana i hem de treballar per construir un món de pau.

Agraeixoa tots els cambrilencs, les cambrilenques, i totes les persones que heu vingut avui a aquest acte de record i de solidaritat amb les víctimes dels atemptats i de reconeixement a les forces i als cossos de seguretat i d’emergències.

No hem de perdre la il·lusió de seguir caminant  i de seguir construint una societat millor.

Cambrils és terra de pau, d’acollida i de solidaritat. I ho seguirem sent. Aquí hi cabem tots, cambrilencs d’aquí i d’allà, tots som cambrilencs.

No podem deixar que ens prenguin la nostra llibertat, que ens facin canviar els nostres valors o que ens condicionin la nostra manera de viure, de ser i de voler ser en un futur.

Aquells que ens volen atemoritsens trobaran units. Sí, aquells que ens volen atemorits ens trobaran units defensant la llibertat, defensant la voluntat dels pobles i defensant la democràcia, des de la nostra diversitat de cultures, d’orígens, d’idees i  de  creences.

Som terra de pau, d’acollida i de solidaritat.Som terra de convivència i de diversitat de cultures i de religions.

Som un poble obert a tothom i a totes les maneres de pensari de creure i ho seguirem sent, malgrat les complicacions i les proves que el dia a dia ens va posant.

No tenim por,  tots som Cambrils. I m’abraço a totes les víctimes, al personal dels cossos de seguretat i d’emergències, a les cambrilenques, als cambrilencs, i a tots els que ens visiteu. Junts superarem aquests moments difícils.

Com deia Martin Luther King, al recollir el Premi Novel de la Pau el 1964, ‘no s’ha de perdre l’esperança d’un demà més brillant’.

Moltes gràcies.”