.

Un cop trobada a Tarragona, la peça es va traslladar a l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya, on es va fer un estudi científic i tècnic. El resulta indica que no es van seguir els criteris i recomanacions emeses pels organismes competents en matèria de conservació i restauració del patrimoni cultural. Fotos: Policia Nacional

 

L’escultura la va trobar un pagès durant els anys 90 a la província de Córdoba i la va vendre

 

La Policia Nacional ha recuperat una escultura d’origen iber amb una antiguitat establerta entre el segle IV i V a.C.. La peça representa un bou i va ser localitzada en un museu d’una fundació privada ubicat a Valls. La policia ha descobert però que la persona responsable de l’espoli és un veí de la província de Córdoba, que la va trobar al camp als anys 90. La investigació va començar el 2020 quan els investigadors van localitzar la peça i els va cridar l’atenció que estava clarament gestions per localitzar i recuperar formada per dos blocs de pedra. Des de feia temps, els agents buscaven dues peces d’una escultura d’un toro iber, de les que existien referències en una article acadèmic del 2004 i un bloc.

Per això, els investigadors van contactar amb els autors de les dues fonts. Aquests van explicar que van poder veure els dos fragments al poc temps de la seva aparició al camp, quan una persona que portava a terme tasques agrícoles els va trobar a finals de la dècada dels 90.

Després de diverses tasques, es va aconseguir identificar al responsable de l’espoli, un veí d’una localitat de la província de Córdoba. El delicte però hauria prescrit ja.

L’home va reconèixer que als anys 90 va trobar dos blocs d’una mateixa escultura que representava un bou i que quan es va saber moltes persones es van interessar en adquirir-la. Finalment, li va vendre a un ciutadà procedent de Barcelona.

Els agents han determinat que la peça va ser trobada en la dècada dels 90, quan ja estava en vigor la Llei de patrimoni històric espanyol. Seguint aquesta normativa, la troballa s’hauria d’haver comunicat a les autoritats competents, cosa que no es va fer. Per això, aquesta peça és ara de procedència il·lícita.

Un cop trobada a Tarragona, la peça es va traslladar a l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya, on es va fer un estudi científic i tècnic. El resulta indica que no es van seguir els criteris i recomanacions emeses pels organismes competents en matèria de conservació i restauració del patrimoni cultural. A més, els tractaments de neteja aplicat i les intervencions fetes per unir els dos fragments han ocasionat alteracions “irreversibles”, segons ha informat la Policia Nacional.

ACN / Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */