.

 

Operaris treballant a l’interior de l’església de Sant Francesc, en la recta final de la seva rehabilitació. Foto: Núria Torres

Recta final per reobrir l’antiga església de Sant Francesc de Valls. El temple, de finals del segle XVI, porta cinc dècades tancat al culte i en desús pel mal estat de conservació, sobretot de la coberta. Després d’un any d’obres, l’edifici, de propietat municipal, es preveu reobrir aquesta primavera. Amb motiu de les Decennals es podrà donar un cop d’ull. S’hi està muntant una exposició que permetrà redescobrir aquest temple històric i alhora força desconegut. Molts veïns mai han estat a l’interior d’un conjunt patrimonial -església i convent-, que conserva pintures originals en algunes capelles laterals. A la façana exterior hi ha emblemes molt singulars dels franciscans, catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Els treballs finals de rehabilitació de l’antiga església de Sant Francesc, a la zona sud de la ciutat, avancen a bon ritme. La pandèmia i problemes de subministrament de materials han retardat l’execució, de sis mesos previstos inicialment, a un any d’obres. Amb tot, la regidora d’Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric, Sònia Roca, calcula que les obres es podran enllestir aquesta primavera.

“Arrel d’un insulsament de la coberta de l’església l’any 1969 es va tancar al públic i al 1978 l’Arquebisbat de Tarragona la va cedir al municipi”, recorda Roca. “Volem posar en valor aquest edifici patrimonial, amb l’església i el convent, que s’havia quedat sense ús; la rehabilitació de patrimoni no sols s’ha de quedar en rehabilitar, sinó també donar un nou ús a l’espai”, afegeix la regidora.

L’edifici és de titularitat municipal i està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, si bé els escuts exteriors són d’interès nacional. L’església, que arrossegava diverses patologies, des de fissures en murs a humitat per filtracions d’aigua, es reaprofitarà com a equipament cultural. Les obres estan tan avançades que l’Ajuntament hi incorporarà més millores, com ara una sortida d’emergència.

El futur a Sant Francesc

El planejament urbà de Valls també preveu a una reconversió de tot aquest àmbit de Sant Francesc, en ple centre històric. El passat mes d’octubre ja es va fer una primera visita dins del temple, coincidint amb les jornades europees del patrimoni, i ara, tot just finalitzant la primera fase de recuperació, aquesta vella església dedicada a Sant Francesc de Paula acollirà el seu primer acte cultural.

Dins l’església ja hi ha moviment per muntar l’exposició. Es tracta d’una videoinstal·lació lumínica immersiva de nova producció de l’artista Rubèn Verdú, coproduïda pel Centre d’Art Tecla Sala i el Museu de Valls, juntament amb una instal·lació del català Oriol Vilanova, guardonat amb el Premi ArtContest, i un darrer treball de la col·lecció MACBA de l’artista Gordon Matta-Clark.

Núria Torres