.

.

TOTS 21

Olena Shustova

Ràdio Cambrils estrena aquest divendres un podcast que va dirigit a la comunitat ucraïnesa que s’ha hagut d’exiliar a Cambrils i a la resta de Catalunya i Espanya per la guerra entre Rússia i Ucraïna. Per aquest motiu, el podcast, que es pot escoltar a la pàgina web de Ràdio Cambrils, està fet en ucraïnès. L’espai es titula ‘Українка в Іспанії: допомога через війну’, que es pot traduir com ‘Ajuda pels ucraïnesos que són a Espanya per la guerra’.

La responsable de l’espai és Olena Shustova, una periodista que viu a Cambrils des que va esclatar la guerra. Shustova treballava a UATV, una televisió ucraïnesa d’àmbit estatal, quan es va iniciar el conflicte bèl·lic. Ella, la seva filla i el seu gat van poder fugir del país en els primers dies de la guerra, i es van establir a Cambrils. A través dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Cambrils, la periodista va conèixer l’existència de Ràdio Cambrils, i després d’una trobada entre ambdues parts es va gestar la col·laboració.

El podcast neix amb la intenció de proporcionar informació d’utilitat per a tots els ucraïnesos i ucraïneses que estiguin a Catalunya i Espanya. Es tracta d’un programa curt, d’entre 10 i 15 minuts, centrat en un tema concret. Per exemple, en el primer espai, Olena Shustova explica quins són els tràmits que s’han de seguir per poder quedar-se a residir en Espanya. El podcast tornarà a l’agost i tindrà una periodicitat quinzenal a partir del setembre, tot i que el seu futur està subjecte a l’evolució del conflicte bèl·lic i la situació personal d’Olena Shustova.