.

Pla general del punt quilomètric 8 de la T-310 entre Riudoms i Montbrió, amb un grup de ciclistes circulant mentre un cotxe els intenta avançar hores després d’un accident mortal amb dos ciclistes en el mateix punt. Foto: AC

El detingut per l‘atropellament mortal de dos ciclistes riudomencs a Montbrió del Camp diumenge passa aquest dilluns al matí a disposició judicial, segons els Mossos d’Esquadra. L’arrestat, un jove conductor novell de 18 anys, veí de Reus, va quedar detingut per dos delictes d’homicidi per imprudència greu, conducció sota els efectes de les substàncies estupefaents, després de donar positiu al test de drogues, i conducció temerària.

De cara a precisar quin és el recorregut legal que pot tenir aquest succés, tarragona21.cat s’ha posat en contacte amb l’advocat Ramon Maria Sans. “Els dos homicidis imprudents que se li atribueixen estan estipulats a l’article 142 del Codi Penal i tenen unes penes que oscil·len d’un any de presó a quatre”, afirma. Una forquilla ampla perquè el legislador va voler cobrir el màxim possible d’alternatives. “No és el mateix que atropellis una persona anant amb el vehicle pel teu carril, sense donar positiu en res i producte de condicions com la poca visibilitat, que ho facis anant a 120 quilòmetres per hora, circulant per un carril que no és el corresponent i donant positiu en drogues”, argumenta.

Sans també fa referència a altres conseqüències a les quals hauria de fer front el jove reusenc, com “la privació del dret a conduir en un termini d’entre 1 a 6 anys. A la pràctica, suposa una retirada de carnet a la qual s’ha de sumar el fet d’haver comès delictes contra la seguretat en el tràfic per haver donat positiu en el test de drogues i haver envaït el carril contrari. En el primer dels casos -exposa- l’article 379 del Codi Penal deixa ben clar que si condueixes begut o dones positiu en drogues has de fer front a una pena de presó, multa o treballs en benefici de la comunitat”. En el segon, se li podria imputar “temeritat manifesta, que segons l’article 380 és posar en perill la vida del demés i inclou alhora penes privatives de llibertat”. Tot plegat té també un afegit: “En cas d’haver marxat del lloc dels fets se li podria imputar també un delicte de desobediència al deure de socors”.

Tanmateix, Sans exposa línies de defensa per al conductor. “L’advocat defensor -explica- podria demostrar que el consum de drogues que se li atribueix es va produir una setmana abans de l’accident i que no va tenir conseqüència directa amb els fets. Al capdavall el registre en sang de les drogues no és com el de l’alcohol, i deixa rastre molts dies després del seu consum”. I en aquesta línia afegeix que el jutge d’instrucció encarregat del cas “el podria deixar en llibertat provisional i no en presó preventiva perquè s’ha de tenir en compte molts factors”, com el seu arrelament a la societat i la seva disponibilitat a pagar indemnitzacions. En aquest punt resulta especialment rellevant “l’atestat dels Mossos”.

Redacció/ACN