.

La consellera de Turisme de Tarragona, Cinta Pastó, durant la seva primera trobada amb els mitjans l’agost de l’any passat. Foto: ACN

L’única notícia positiva de la campanya catastròfica de turisme a Tarragona de l’any passat és en l’àmbit comptable. El Patronat de Turisme de la ciutat va liquidar dimarts passat en plenari telemàtic el pressupost corresponent al 2020 amb prop de 750.000 euros de romanent positiu, fruit no només de la paralització d’activitats sinó també perquè es va estalviar el sou de 280.000 euros d’una plaça de gerent vacant des del cessament de l’anterior, heretat de l’etapa popular, per part de la llavors responsable de l’àrea i en l’actualitat senadora per ERC, Laura Castel.

La seva substituta, Cinta Pastó, es troba ara davant dues incògnites per a resoldre. La primera implica omplir el buit deixat per la destitució d’Ángel Arenas. I el camí està sembrat de mines. La mateixa Pastó ho va deixar caure durant el debat. El procés de selecció obert per buscar-ne una alternativa tenia una persona que reunia els requisits previs, però que no va superar la darrera pantalla. El seu projecte gerencial no va aconseguir la nota mínima i, per tant, el concurs es declara provisionalment desert, a l’espera del període d’un mes durant el qual el concurrent pot presentar al·legacions. Si s’acaben desestimant definitivament, caldrà començar de nou per obrir una nova convocatòria el més aviat possible. Una opció que interessa resoldre aviat no només des del punt de vista de la gestió sinó també del polític. Perquè Pastó està rebent per totes bandes.

El portaveu del grup municipal del PP, José Luis Martín, etzibava en el plenari que el Patronat “només serveix a hores d’ara per pagar les nòmines als funcionaris”. El popular preguntava a l’alcalde, Pau Ricomà, si volia fer desaparèixer aquest ens i tirava a l’engròs denunciant el “menyspreu” de l’actual equip de govern per al sector, “al qual s’ha deixat abandonat”. “Se’ns va dir que el procés de selecció del gerent estava a punt de resoldre i ara veiem que no. Ens agradaria que ho haguessin explicat”, deixava anar per la seva banda la cupaire Eva Hidalgo. I anava més enllà considerant “preocupant” la manca d’informació sobre les següents etapes a cremar en promoció de ciutat. Mentre la portaveu de Ciutadans, Lorena de la Fuente, proposava destinar el romanent a “espots per fomentar el turisme nacional i internacional”, des del PSC Berni Álvarez considerava que el cessament del gerent “va ser molt ràpid i ara estem sense rumb clar. Crec que el romanent és excessiu, perquè altres ciutats van apostar pel turisme local com podríem haver fet nosaltres aquí”. El socialista recordava que Reus ja ha posat en marxa una nova marca turística que aposta pel turista de quilòmetre zero i que fins i tot Lleida s’anuncia a Tarragona per atreure visitants. I finalment la regidora no adscrita, Sonia Orts, titllava de contrasentit acomiadar una figura com la del gerent “sense tenir abans les bases per contractar-ne un de nou”.

Pastó es defensava de tot aquest bombardeig artiller plantejant les dificultats trobades en el concurs però defensant un procés que titllava de “democràtic i no a dit. Es busca l’excel·lència, i no hem deixar d’explicar al consell rector com estem treballant en aquesta línia”. Ara bé, què fem amb el romanent? La responsable del Patronat recordava en primer lloc que des de l’ens “no hem deixat d’estar presents en tots els esdeveniments turístics d’abast internacional tant presencialment com telemàticament. A més, treballem sobre els plans estratègics que ens marquen des de l’EureCat i altres organismes de cara a garantir un turisme familiar, sostenible i de proximitat”. Pastó també recordava que les diferents patronals formen part de les taules sectorials de turisme i participen en l’elaboració de plans estratègics remarcant que, malgrat l’absència de gerent, la direcció política ha estat sempre pilotant el vaixell. Una eina, la del Patronat, que segons disparava la mateixa Pastó durant el plenari “necessitava des de feia temps una gran reforma. Quan calgui, si volen fem un monogràfic sobre aquest tema”.

J.S.