.

.

TOTS 21

Imatge d’d’infants, acompanyats amb els seus pares, en el primer dia desconfinament a la Rambla Nova. Foto: Mar Rovira

La fase 1 de desconfinament, que s’implantarà dilluns vinent, 11 de maig, al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre -a més de l’Alt Pirineu-Aran- obre la porta a un desconfinament parcial. Aquesta és una guia de què es podrà fer, pendent que el Govern central, a través del BOE, no observi modificacions el dia abans de la seva entrada en vigor.

Comerços

Es reobren els comerços i la prestació de serveis en locals de menys de 400 metres quadrats, que es desinfectaran dues vegades al dia; la roba del treballador, diàriament. S’elimina la cita prèvia, però es limita l’aforament al 30%. S’haurà de prioritzar un horari per als majors de 65 anys en les franges de sortida ja estipulades. Els emprovadors de roba s’usaran individualment i seran desinfectats després de cada ús. La roba que es provi el client també serà desinfectada abans de tornar a la línia de botiga. Es mantindrà una distància de dos metres entre clients i entre client i treballador, o d’un metre si existeixen barreres físiques. En els serveis en els quals no es puguin complir aquests dos metres, serà obligatori l’ús de màscares per a client i treballador.

Terrasses

En la fase 1 de la desescalada es reobren les terrasses al 50% del seu aforament, sempre que es pugui mantenir la distància de dos metres entre taules, que es desinfectaran en cada ús. Les condícies, sis vegades al dia. Hi haurà dispensadors de gel i s’eliminaran tovalloneres, palilleros i utensilis similars. Els torns de treball han d’assegurar la distància de dos metres entre treballadors. Es fomentarà el pagament amb targeta com a mesura de prevenció per a evitar contagis per coronavirus.

Llocs de culte

En aquesta Fase 1 es permetrà l’assistència a serveis religiosos en llocs de culte sempre que no se superi un terç de l’aforament disponible. S’extremaran les mesures d’higiene i de distància entre les persones.

Reunions

Es permetran les reunions d’un màxim de deu persones no convivents; és a dir, es podrà quedar amb amics, veïns o familiars de la mateixa província en cases particulars o a l’aire lliure. Inclosos nens, però exclosos grups vulnerables o simptomàtics. Es mantindran les mesures d’higiene i la distància de seguretat de dos metres.

Vetlles i enterraments

Es permeten les vetlles, tant públics com privats, amb fins a 15 persones si es realitzen a l’aire lliure, i deu si és en interior. En l’enterrament també es permeten, com a màxim, fins a 15 persones en la comitiva, a més del ministre de culte. Es manté la higiene, la distància de dos metres i màscares.

Mercats a l’aire lliure

Es donarà preferència als mercats ambulants d’alimentació i primera necessitat, a un 25% del seu aforament. La senyalització entre consumidors, d’almenys dos metres, serà clara amb balises o marques en el sòl. El temps serà l’estrictament necessari per a la compra. El servei serà individual i prestat pel treballador per a evitar la manipulació de la mercaderia per part del client. Es recomana tenir gels desinfectants i papereres de pedal per a les deixalles.

Vehicles

Segons l’ordre de Sanitat del 3 de maig (SND/386/2020), podrà usar el cotxe particular amb un conductor i una persona no convivent en la part de darrere. No s’aplica la distància si resideixen en el mateix domicili. No obstant això, una altra ordre del BOE referida a Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (TMA/384/2020 del 3 de maig) indica que «En els transports privats particulars i privats complementaris de persones en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, podran desplaçar-se dues persones en cada fila de seients, sempre que utilitzin màscares respectin la màxima distància entre els ocupants».

Redacció