.

Imatge del dispositiu de Bombers a les portes de l’immoble incendiat. Foto: Maria Belmez

Quatre persones han mort en un incendi a la plaça Tetuan de Barcelona. Dues d’elles són nens petits, de quatre mesos i tres anys. Ocupaven un baix en el número 20 de la plaça, una antiga entitat bancaria, segons ha explicat el cap de la Divisió d’Operacions dels Bombers de Barcelona, Àngel Lòpez. Els Bombers de Barcelona han rebut un avís cap a les 5.56 hores d’un testimoni que deia que sortien flames i fum del baix. Les víctimes mortals es trobaven a l’interior del domicili, inconscients, i el Sistema d’Emergències Mèdiques no ha pogut reanimar-les. A més, cap a les 2 de la matinada, els Mossos han estat requerits perquè el pare estava mostrant una actitud violenta, tot i que no hi ha cap indici que això tingui relació amb l’incendi.

En el local ocupat hi vivia més d’una família. Les quatre víctimes serien de nacionalitat romanesa. A més dels quatre morts, els bombers han trobat quatre persones confinades en un pati al soterrani, que han resultat ferides.

Fins al lloc de l’incendi s’hi han desplaçat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Colau ha constatat que es tracta d’una notícia “terrible”, especialment perquè afecta criatures molt petites. L’alcaldessa no ha volgut especular sobre la causa de l’incendi però sí que ha lamentat la problemàtica dels locals buits dels quals la propietat “se’n desentén completament”. També ha explicat que la família tenia un perfil que no s’apropa a demanar ajudes a l’administració, i que havia estat proactivament l’Ajuntament, des de Serveis Socials, qui estava en contacte amb ella per guanyar-se la seva confiança. Eren beneficiaris d’ajudes d’alimentació i mèdiques, i es feia seguiment de l’escolarització del petit de tres anys.

També els Mossos havien acudit en alguna ocasió quan hi havia denúncies dels veïns per problemes de convivència. De fet, aquesta mateixa matinada, els agents havien acudit per l’avís d’un veí, que es queixava que el pare mostrava una actitud violenta. Després de calmar els ànims, els Mossos han marxat. “No hi ha cap constància que una cosa tingui relació amb l’altra”, ha indicat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que ha lamentat aquesta “tragèdia espantosa” que ha afectat una família que “com tantes, malauradament viuen en unes situacions que no són acceptables”.

Els Mossos investiguen ara les causes del foc i quan el jutge ho permeti se’n farà públic el resultat. “Totes les hipòtesis estan obertes”, ha afegit Elena.

Al lloc s’hi han desplaçat vuit dotacions dels Bombers de Barcelona. El SEM ha activat 12 unitats terrestres i l’equip de psicòlegs. En total ha fet vuit assistències. Dels quatre ferits, dos han estat traslladats a l’Hospital del Mar i dos més al de Sant Pau, en estat menys greu.

Batlle desvincula les baralles de l’incendi

D’altra banda, el tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha explicat en una entrevista al programa ‘Planta Baixa’ que la família es trobava en aquesta instal·lació des de feia dos anys aproximadament, i que l’edifici no tenia “problemes” des d’un punt de vista estructural. En aquest sentit, ha afegit que disposaven de serveis per donar sortida a les necessitats bàsiques, com per exemple la llum.

“No tenia condició d’habitatge” ha apuntat, “però es tractava d’un local ampli de tipus comercial”. Així, Batlle ha posat sobre la taula algunes hipòtesis sobre l’origen de l’incendi, com ara un curtcircuit o bé una sobrecàrrega elèctrica, que podria haver desencadenat el foc. El que ha descartat el tinent d’alcaldia ha estat una “relació causal” amb alguns problemes de convivència que s’havien donat en moments determinats a l’immoble.

Veïns que havien denunciat la situació

En el local ocupat hi vivia més d’una família i, en la situació precària, es generaven conflictes de convivència que provocaven queixes de veïns. Els Mossos i la Guàrdia Urbana s’hi havien personat diverses vegades i treballaven per resoldre els problemes que es generaven. Des de Serveis Socials, en canvi, es remarca que la situació no era greu i que es treballava amb la família constantment.

En aquest mig camí es mou també la versió d’alguns dels veïns de la mateixa finca afectada. “Aquesta família era bastant tranquil·la”, però la relació “amb altres” persones que freqüentaven l’espai acabava en “baralles contínues”, ha apuntat Miquel Guimerà, un veí que coneixia personalment els afectats. En aquest sentit, el mateix testimoni ha apuntat que “des de la comunitat s’han posat en contacte amb el local, amb els administradors i amb l’administració” i que s’havien fet “tots els passos” necessaris per denunciar la situació.

Tanmateix, lamenta que en tot aquest temps no s’ha acabat donant resposta efectiva a les peticions de la comunitat. De la mateixa manera, Guimerà ha comentat que es van adonar que els ocupants “estaven enganxats a la llum de l’edifici” quan van adonar-se que el consum de la comunitat augmentava considerablement.

ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */