.

.

TOTS 21

L’expresident, durant la seva declaració a la premsa després de sortir de la presó,. Foto: Guifré Jordan

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat immediatament després de sortir de la presó que és “una vergonya per Europa que hi hagi presos polítics”.

El líder de JxCat ha reclamat “l’alliberament immediat” dels polítics empresonats a Madrid i ha dit que “l’hora del diàleg ha arribat”. “Reclamem aquest diàleg des dels darrers anys i només hem rebut una resposta violenta i repressiva. Ara que veiem el fracàs d’aquesta resposta, és l’hora de fer política”, ha dit Puigdemont. Segons ell, l’Estat espanyol no té “excuses per no començar un diàleg polític amb els líders polítics catalans per trobar una solució política”.

Puigdemont ha defensat que Catalunya “no és un afer intern” de l’Estat espanyol, sinó que afecta tota la Unió Europea i els ciutadans europeus “preocupats” per tot el que està passant. El líder de JxCat també ha agraït, en alemany i en anglès, les mostres de suport rebudes des d’arreu del món i, especialment, el tracte dels funcionaris de la presó de Neumünster i dels propis presos, que ha dit que l’han ajudat a “adaptar-se a la situació”.

El líder de JxCat ha sortit aquest divendres al migdia, després que les autoritats penitenciaries hagin certificat el pagament de la fiança de 75.000 euros imposada pel jutge.

Puigdemont ha abandonat el recinte penitenciari de Neumünster després de passar-hi gairebé dues setmanes. El president destituït va ser detingut a Alemanya el 25 de març, mentre viatjava en cotxe direcció a Bèlgica, on volia posar-se a disposició de la justícia belga, i ha dormit 12 dies a la presó.

El jutge de Schleswig-Holstein va decidir dijous al vespre decretar la llibertat sota fiança i va rebutjar l’extradició per rebel·lió. Ara, haurà de decidir si procedeix amb la petició d’extradició per malversació de fons.

Cap a Berlín

Puigdemont es trasllada a Berlín per “qüestions legals” després de sortir de la presó de Neumünster, segons han informat fonts de JxCat. Inicialment estava previst que el president destituït oferís una roda de premsa a les 18 hores de la tarda des de Neumünster mateix, però poc després de sortir de la presó s’ha fet pública l’anul·lació d’aquesta compareixença. Segons fonts de JxCat, Puigdemont convocarà la premsa segurament des de Berlin, que es troba a més de 300 quilòmetres de la presó, però no han concretat quan es produirà.