.

.

TOTS 21

David Cid (ECP), Alícia Romero (PSC), Mònica Sales (JxCat) i Marta Vilalta (ERC) sortint amb un acord pel català després de la darrera reunió. Foto: Sílvia Jardí

Acord sobre la botzina. Els grups parlamentaris de PSC-Units, ERC, Junts i En Comú Podem han registrat aquest dimarts a la tarda una proposició de llei com a resposta a la sentència del TSJC que imposa el 25% de castellà a l’escola. El pacte dels quatre grups passa perquè, d’acord amb la nova llei, el català sigui “llengua vehicular”, i que el castellà -juntament amb el català- sigui idioma “d’ús curricular”. A més, el document, signat poc abans que tanqués el registre del Parlament, indica que el castellà “és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”. L’acord també afegeix que “la determinació de la presència de les llengües oficials en l’ensenyament ha de tenir en compte la situació sociolingüística”.

El text de la proposició de llei, sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials a l’ensenyament no universitari, estipula que “l’ús curricular i educatiu del català i del castellà han d’estar garantits i tenir una presència adequada en els currículums i projectes educatius”. A més, concreta que “l’abast d’aquesta presència s’ha de determinar exclusivament en criteris pedagògics”.

La nova llei substitueix la reforma de la norma de política lingüística, que els mateixos quatre grups van pactar el 24 de març. El mateix dia a la tarda Junts se’n va despenjar. Exactament dos mesos després, els quatre grups parlamentaris han tancat aquest segon acord.

Els quatre grups han demanat una Junta de Portaveus extraordinària de cara al ple que comença demà dimecres a les 9 hores. També han sol·licitat que el text de la proposició de llei es tramiti pel procediment de lectura única i per urgència extraordinària.

El Govern defensa que l’acord ha de ser global, i que ha d’incloure-hi un decret llei.

Bernat Vilaró