TOTS 21

Imatge d’arxiu d’un vehicle de Protecció Civil.

Aquest matí s’ha reunit el Comitè tècnic de seguiment del risc dels plans INFOCAT per risc d’incendis i PROCICAT per onada de calor per avaluar la situació de cara al cap de setmana. La reunió ha estat presidida pel conseller d’Interior, Miquel Buch, i ha comptat amb la presència de la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Isabel Ferrer, a més d’alts comandaments i personal tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya, Telèfon d’emergències 112 de Catalunya, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil de la Generalitat, Agents Rurals, ADF, SEM, Mossos d’Esquadra, Servei Català de Trànsit, Diputació de Barcelona i Creu Roja de Catalunya.
Un cop avaluada la situació actual i les previsions meteorològiques, Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’ALERTA el pla INFOCAT per l’elevat risc d’incendi que s’incrementarà demà dissabte. La situació de risc d’incendi forestal generalitzada té especial afectació a les comarques Ponent, Catalunya Central i a l’interior de Tarragona.
Ateses les condicions de baixa humitat, entrada de vent d’oest i altes temperatures, que demà fregaran els 40ºC en alguns punts de l’interior, el Comitè tècnic del pla INFOCAT ha proposat al director del pla l’anul·lació de les activitats previstes per demà en el medi natural durant les hores de màxim risc d’incendi forestal (de 12 a 20 hores) a les comarques de Noguera, Segrià, Urgell, Segarra, Garrigues, Conca de Barberà i l’Anoia. L’objectiu de la suspensió d’activitats organitzades, com ara curses a motor, caminades per la muntanya i altres, previstes en boscos i parcs naturals de les comarques afectades per l’alt risc d’incendi, és minimitzar les situacions que puguin generar un foc forestal. La suspensió no afecta a les activitats que es realitzin fora de l’entorn natural ni en espais tancats. Tanmateix tampoc afecta fora del període i territori indicats.
De la mateixa manera, Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania que eviti fer activitats individuals a l’aire lliure en el medi natural a les hores de màxima insolació demà.
Agents Rurals ha informat que el pla Alfa està en nivell 3 a 80 municipis amb la suspensió de 212 activitats de risc d’incendi sotmeses a autorització prèvia. Avui es procedeix al tancament de massissos del Montsec i la Baronia de Rialb, ambdós a la Noguera, perquè és la comarca amb màxim risc d’incendi. Demà dissabte s’afegirà la restricció d’accés al massís del Montsant a l’interior de Tarragona i el pla alfa en nivell 3 afectarà a 150 municipis. Pel dia de demà, Agents Rurals ha previst un dispositiu especial de prevenció d’incendis durant l’activitat de sega a les zones de més risc, amb la incorporació de vigilància i capacitat de resposta a possibles incendis a través de la col·laboració del voluntari de les ADF.
PROCICAT per onada de calor
Protecció Civil de la Generalitat ha emès una ALERTA del pla PROCICAT per onada de calor ateses les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya SMC especialment a les comarques de Ponent i el dia de demà.
Protecció Civil posa èmfasi en els consells d’autoprotecció de la ciutadania:
  • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a  familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.