.

La Direcció General de Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per l’onada de calor que afectarà de manera generalitzada tot el territori català des d’aquest dijous fins a mitjans de la setmana que ve. Les temperatures màximes extremes afectaran tot el territori, excepte en les comarques de Pirineu. La calor s’intensificarà a partir d’aquest divendres i dissabte i es deixarà sentir especialment al Prepirineu, tot i que els valors més elevats s’esperen a l’Alt Empordà, la franja de Ponent i a les Terres de l’Ebre. D’altra banda, a les comarques del Pirineu es preveuen ruixats de tarda amb forma de tempestes locals.

Seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquesta situació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Dues persones ingressades a Lleida per cops de calor

En els últims deu dies l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha atès tres persones afectades per cops de calor, a causa de les altes temperatures registrades aquests últims dies. D’aquestes, dues van quedar ingressades en estat lleu. Es tracta de dues persones d’edat avançada que van arribar al centre sanitari amb símptomes de deshidratació i complicacions secundàries atribuïdes a altres patologies pròpies. Van quedar en observació fins que es van recuperar.

Precisament, la doctora de primària del CAP Primer de Maig de Lleida, Pilar Baqué, ha destacat la importància d’hidratar-se molt sovint, especialment la gent gran, malalts crònics i infants per evitar patir cops de calor. Recomana, a més, evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, si se surt a fer esport, fer-ho a primera hora del matí o al vespre.

Consells per afrontar la calor

Protecció Civil aconsella, davant l’episodi de calor i temperatures extremes, hidratar-se sovint, evitar el carrer en les hores de màxima insolació i fer esport en les hores de menys calor, ja sigui a primera hora del matí o al vespre. A més, per als col·lectius més vulnerables com persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran, cal que s’hidratin sovint, encara que no tinguin sensació de set, i en cas de familiars o veïns que viuen sols visitar-los i assegurar-se que s’hidraten.

D’altra banda, en cas de no disposar de ventilador o aire condicionat, Protecció Civil aconsella passar almenys un parell d’hores en indrets climatitzats com un centre comercial o una biblioteca.

ACN