.

67 infermers de Tarragona han demanat ajuda especialitzada per problemes de salut mental o addiccions des del 2010 a través del programa Retorn, que facilita el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA). Segons el Col·legi, la por a represàlies laborals o la possibilitat de posar en risc la intimitat afavoreixen el “complot del silenci”. Tot plegat pot fer retardar els diagnòstics, que els trastorns es tornin crònics i que aparegui l’automedicació. La majoria dels infermers que han demanat ajuda han estat dones en actiu, que hi han acudit de forma voluntària i que presenten mala salut mental, estrès, malestar psicològic i, a vegades, addiccions, principalment a l’alcohol. S’han generat 881 visites en els recursos especialitzats, en el 80% dels casos per un trastorn de tipus mental, en el 12,6% per abús d’alcohol i en el 7,3% d’ocasions per addicció a substàncies.

El programa Retorn va néixer el 2000 impulsat pel Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona amb l’objectiu de garantir el millor exercici de la professió infermera, i es constitueix en un servei d’atenció especialitzada confidencial. Retorn fa el seguiment dels casos en àmbit ambulatori i hospital de dia, però també té places sanitàries per a ingressos perllongats en el temps.

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona reuneix més de 4.000 professionals –380 infermers i tota la resta, infermeres-, i compta amb seus a Tarragona i Tortosa. El Col·legi ofereix serveis de tota mena i fa una defensa activa de l’excel·lència sanitària a Catalunya. Igualment, mira de respondre a les expectatives de millora i innovació d’una professió que cerca la millora continuada.