.

Voluntàries repartint paper d’embolicar regals de color groc abans de la concentració de suport a Oriol Junqueras a la plaça de la Font de Tarragona. Foto: Roger Segura (ACN)

Col·laboradors d’Òmnium regalant paper d’embolicar obsequis de color groc amb el lema ‘La llibertat és el millor regal’. Prop de 400 persones davant la façana de l’Ajuntament de Tarragona mobilitzades per aquesta entitat i l’ANC (aquí i a la resta de capitals de comarca del país) de cara a donar resposta a un dia marcat en roig i de final incert, en el qual els tres magistrats del Tribunal Suprem han ajornat la sort del vicepresident cessat i empresonat, Oriol Junqueras. Gent entrant i sortint de l’edifici consistorial per lliurar les seves cartes d’esperança al Patge Reial. I el crit de “llibertat” que acompanyava, un any més, la vida política d’aquest país després d’unes eleccions on l’independentisme suma majoria absoluta però encara ningú sap vaticinar com la gestionarà.

“Aquesta concentració -explicava el coordinador de l’ANC a Tarragona, Carles Xavier Gómez- tenia una doble previsió: celebrar que Junqueras quedés lliure o manifestar-nos en contra de la seva continuïtat a la presó. I com ha quedat en un ni sí ni no, aprofitarem per reivindicar la llibertat dels nostres presos polítics”. A l’hora de fer vaticinis, no es mullava en roda de premsa improvisada perquè “els jutges espanyols sembla que juguen al joc aquell que es podia trobar als diaris del laberint. Seguies un camí i arribaves a una sortida, i els que feien trampa ho feien a l’inrevés. I com a l’Estat espanyol els interessa que es quedin a la presó, reinventen i reinterpreten les lleis a la seva manera, encara que després no poden mantenir-ho davant Europa com a quedat demostrat” amb la retirada de l’euroordre en contra del president cessat, Carles Puigdemont.

“L’Estat espanyol és imprevisible”, afegia Gómez quan se li preguntava sobre el futur dels Jordis. “Només mira els seus interessos”, deixava anar abans d’entrar en la qüestió política de fons a aquestes alçades del drama. És a dir, quin paper de l’auca que pertoca a cadascuna de les forces independentistes per convertir en tangible la victòria a les urnes. La resposta, ambigua per no caure en el pantà de decantar-se per acrònims partidistes. “Com sempre, la gent va per davant de les institucions. Nosaltres estem a l’expectativa, però la gent està molt mobilitzada i ens està pressionant perquè comencem a fer demostracions de força i de suport als nostres líders polítics”, reconeixia.

Imatge dels concentrats a la plaça de la Font. Foto: Roger Segura (ACN)

“La gent de l’ANC, d’Òmnium, de les entitats civils no entenen altra opció que no sigui la recuperació de les nostres institucions. I això passa -exclamava- perquè el president de la Generalitat vagi al nostre Parlament, que per això l’hem recuperat a les urnes. I tampoc no entenem altra opció que no sigui la del vicepresident i els consellers tornant al Parlament”. “Per això hem jugat segons les seves regles i hem guanyat les eleccions del 21-D”, recordava sense poder ajudar a aclarir, però, com es pot fer efectiu el retorn de la legalitat.

“Jo entenc que el president ha de tornar”, admetia finalment. “No contemplo cap altra opció”. Encara que sigui empresonat? “Ja en tenim prou de gent a la presó. I com es pot empresonar a un president que ha estat escollit pel poble? En quina mena de democràcia vivim?”, es preguntava Gómez. “Però si ell es decideix a venir, nosaltres anirem a protegir les nostres institucions. I el president és la màxima”, afirmava Gómez tot i puntualitzar que “amb l’Estat que tenim corre el risc d’anar a la presó, és clar que sí”.

L’acte (que s’ha iniciat amb un recordatori al portaveu del PDeCAT a l’Ajuntament, Albert Abelló, mort per un infart a finals del mes passat) ha consistit en la lectura d’un manifest llegit per representants polítics de les tres formacions independentistes, en el qual es defensava l’honestedat dels empresonats, la gestió econòmica de l’anterior govern de la Generalitat i reivindicava que els resultats de l’1-O i la proclamació de la República van quedar ratificats el 21-D.

En el manifest s’ha afirmat que els dirigents empresonats “són ostatges d’un govern corrupte que tapa la seva indecència amb Catalunya” i s’ha demanat que la fiscalia retiri les seves acusacions contra diputats, alcaldes i activistes; el “lliure retorn del Govern legítim”; la revocació de l’article 155 de la Constitució i l’alliberament de “tots els presos polítics”. L’11 de gener està prevista una nova concentració coincidint amb les compareixences de Forn, Sànchez i Cuixart, també al Suprem.

El laberint tornant al punt de partida, sense anar més lluny.

J.S.