La Xarxa Rescat de Fauna Marina de la Generalitat ha confirmat les dues primeres nidifcacions de tortuga careta de la temporada a Catalunya. Totes dues van tenir lloc aquest dimecres a la nit, la primera a la platja de la Mar Bella de Barcelona i la segona a la platja de la Pineda de Vila-seca (Tarragonès). A Barcelona s’ha localitzat un niu amb 77 ous, dels quals han estat traslladats a les instal·lacions de la Fundació CRAM 17 per a la incubació artificial. Poc després de localitzar aquest niu es va detectar de matinada el de Vila-seca, amb 141 ous. En aquest cas, és la primera tortuga careta que torna a fer el niu a Catalunya, on ja se la va detectar el 2016 i posteriorment va marxar.
En el cas de Barcelona, els 17 ous traslladats s’emmarquen en l’estudi científic liderat per la Universitat de Vic, la de Barcelona, la de València, la Politècnica de València i l’Estació Biològica de Doñana. L’objectiu és conèixer la idoneïtat de les platges catalanes per a la nidificació de careta, l’estudi genètic i genòmic de l’espècie, l’estudi de canvis en els moviments migratoris, dels factors de supervivència, l’origen de les poblacions i el comportament de les cries quan es deixen anar al mar. Des del punt de vista veterinari, l’estudi investiga els factors que influeixen en la mortalitat de les cries i les malalties que les poden afectar.
Els altres 60 ous s’han deixat a la platja tot i que el niu s’ha traslladat uns metres terra endins per evitar el contacte amb l’aigua, ja que això podria posar en perill l’èxit de la posta. A més, la zona ha estat delimitada amb una tanca perimetral per evitar riscos en una de les platges més concorregués de Catalunya. La Fundació CRAM s’encarregarà de la vigilància del niu durant les 24 hores d’aquest dijous i aquest divendres i es treballa amb l’Ajuntament de Barcelona per establir un protocol que garanteixi la seguretat del nou fins a l’eclosió.
El niu de Vila-seca
En el cas de Vila-seca, personal voluntari i tècnic del Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) havien fet guàrdies intermitents a la zona des del 29 de juny, quan es va detectar una tortuga que va sortir tres nits seguides amb la intenció de fer niu. La col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-seca ha permès adequar l’ambient de la zona de la platja i el passeig en quant a la il·luminació, per tal de facilitar un entorn favorable a la posta i finalment la tortuga va posar 141 ous la matinada d’aquest dijous. En aquest cas, el niu també s’ha traslladat uns metres terra endins per evitar inundacions.
Aqueta tortuga tenia col·locat un microxip identificatiu i un dispositiu de seguiment des del 2016, quan es va detectar per primer cop a la platja de Castelldefels. Així, s’han pogut seguir el seus primers moviments, perquè li va caure en mudar la pell. Se sap però que va marxar directament a Algèria i després s’ha anat movent pel Mediterrani fins a tornar a Catalunya. Ara se li ha col·locat un dispositiu de seguiment nou.
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha destacat la importància de la col·laboració ciutadana en aquestes nidificacions. La conselleria ha apuntat que en cas de veure una tortuga o descobrir rastres d’un niu és molt important trucar immediatament al 112 o als Agents Rurals per activar el protocol de resposta de la Xarxa de Rescat de Fauna Marítima.
A l’espera que arribin els professionals, és important no acostar-se a l’animal, no molestar-lo, no tocar-lo i no intentar tornar-lo al mar. Tampoc es poden fer fotos amb flaix ni utilitzar focus per seguir l’animal, així com tampoc fer sorolls estridents ni crits durant el procés de nidificació.
ACN
Equip de redacció