.

.

TOTS 21

Foto de grup dels participants del projecte Centcelles. Foto: Cedida

Foto de grup dels participants del projecte Centcelles. Foto: Cedida

El Conjunt Monumental de Centcelles ha acollit avui la jornada de presentació dels treballs realitzats dins del projecte “Centcelles, el nostre objectiu” corresponents al curs 2022-2023.

El projecte, iniciat durant el curs 2012-2013, està impulsat i coordinat pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona en col·laboració amb l’Ajuntament de Constantí i el patrocini de l’empresa Repsol, i en el qual participen tots els centres educatius de Constantí: Escola Centcelles, Escola Mossèn Ramon Bergadà, Col·legi Turó i Institut de Constantí.

“Centcelles, el nostre objectiu” és un projecte de participació ciutadana envers al patrimoni, que té com a objectius l’apropament a l’època romana a partir d’un monument clau de Constantí, el Conjunt monumental de Centcelles, que és Patrimoni Mundial, la participació ciutadana envers el patrimoni històric i cultural, fomentar entre els participants el treball cooperatiu i incentivar propostes per al coneixement de Centcelles, que puguin ser utilitzades per la comunitat educativa i per la societat en general.

Entre els seus objectius destaquen introduir noves formes de coneixement de l’època romana a partir del monument de Centcelles, fomentar el treball cooperatiu, que afavoreixi el respecte, valoració i defensa del patrimoni, treballar a partir de noves tecnologies, i incentivar propostes per al coneixement de Centcelles, que puguin ser utilitzades per la comunitat educativa i per la societat en general.

A la jornada de presentació hi han assistit els representants de les institucions col·laboradores: Dolors Fortuny, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Constantí; Ester Ramon, conservadora del MNAT: Idoia Triana, tècnica del CRP del Tarragonès; Arantxa Vallespí, sotsdirectora de l’ONCE Tarragona, i Josep Boada, director de l’Escola Municipal de Música de Constantí, i s’han exposat els treballs realitzats pels centres participants:

  • “Centcelles: un camí per la romanització”, realitzat per l’alumnat de 5è d’Educació Primària de l’Escola Centcelles, que ha elaborat un projecte interdisciplinar per donar a conèixer Centcelles a través de les xarxes socials.
  • “Transformant la història: accessibilitat inclusiva del Conjunt monumental de Centcelles a través de la tecnologia”, a càrrec de l’alumnat de l’Escola Mossèn Ramon Bergadà, un treball que intenta fer accessible el monument a persones amb necessitats especials, a través de la tecnologia: impressió 3D, codis QR i àudios.
  • “L’aigua i Constantí”, realitzat per l’alumnat de 1r d’ESO de l’Institut de Constantí, un projecte bianual treballat des de l’àrea de Ciències Socials que pretén saber quina és i quina ha estat la relació de Constantí amb l’aigua a través del temps.
  • Cencellum”, realitzat per l’alumnat de 1r d’ESO del Col·legi Turó. Han creat d’un joc de taula en què el guanyador ha de demostrar el seu coneixement del llegat i de la petja de l’Imperi romà durant la seva estada al Camp de Tarragona, amb Centcelles com a eix principal.