.

Imate d’un grup de joves accedint a peu a la vall del Glorieta des del terme municipal d’Alcover. Foto: Mar Rovira

Prades, referent turístic d’interior del sud de Catalunya, va tornant lentament a una certa normalitat, tot esperant recuperar visitants a mesura que es vagin cremant etapes, però amb la màxima prevenció que suposa que aquests mantinguin actituds responsables per evitar que hi pugui haver un brot de coronavirus induït des de fora.

L’alcaldessa, Lídia Bargas, ha fet una crida a través de Tarragona21 que es respectin les normes de seguretat, ‘l’ús de les mascaretes, el manteniment de la distància social i no omplir les terrasses, especialment les de la plaça de la Vila’, la més concorreguda, ha destacat.

L’afluència d’excursionistes s’ha incrementat als espais naturals del Camp de Tarragona, com el Niu de l’Àliga o el Toll de l’Olla, a la vall del Glorieta i del riu Brugent arran de la flexibilització de les restriccions en la desescalada. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament d’Alcover (Alt Camp) ha intensificat les mesures de control per preservar la zona i per evitar-ne la massificació i l’incivisme.

Entre les actuacions destaquen la reducció de l’aforament del pàrquing de Mas de Forès i el tancament de l’accés a la vall quan l’aparcament està ple per dissuadir els visitants d’aparcar al camí. A més, els alcaldes de Mont-ral (Alt Camp) i Siurana (Priorat) temen rebre “una allau de visitants” quan tot el país passi a fase 3.

L’Ajuntament d’Alcover ha reduït a una seixantena les places d’aparcament a Mas de Forès –que té capacitat per a un centenar de vehicles- amb l’objectiu de regular l’afluència de visitants a la vall del Glorieta que és una de les entrades a les muntanyes de Prades. De fet, en els últims caps de setmana, ha crescut el nombre de visitants que volen arribar fins al Niu de l’Àliga o als Gorgs del riu Brugent. Precisament, aquest diumenge, des de dos quarts d’onze del matí, s’ha barrat el pas als cotxes que hi volien accedir, ja que el pàrquing estava ple. Els excursionistes hi han hagut d’entrar a peu.

“Cada vegada intentem aplicar més mesures perquè la gent que vingui sigui respectuosa amb el medi ambient. No podem permetre que hi hagi mil persones dins de la nostra vall perquè si algun dia hi hagués un incendi, podria passar alguna desgràcia”, ha expressat l’alcalde d’Alcover, Robert Figueras. Comparteix el mateix neguit, l’alcalde de Mont-ral, Francesc Xavier Pagès Alonso. En el seu cas, també ha detectat més presència de persones des de finals de maig i ho atribueix a les ganes de sortir i de banyar-se al riu després dels mesos de confinament.

“Estem preocupats per l’accés abusiu de persones. Molta gent no fan cas de les recomanacions de sanitat, patim perquè en el cas d’un incendi l’evacuació seria molt complicada”, ha lamentat. Davant d’aquesta situació, ha indicat que treballen en plans d’evacuació que encara no han reeixit.

Des de fa anys, al municipi d’Alcover implementen accions per controlar les aglomeracions. A tall d’exemple, s’han instal·lat dues tanques de fusta que impedeixen la circulació quan el pàrquing del Mas de Forès està complet i es prohibeix l’estacionament en tot el camí. A més, aquest diumenge, s’han repartit fulletons informatius. L’alcalde també ha explicat que s’ofereixen bosses de brossa perquè els excursionistes recullin tots els residus que generin durant l’estada a la natura. “Demanem que deixi la vall de la mateixa manera com l’han trobat”, ha manifestat Figueras.

Des de l’estiu passat, l’Ajuntament de Mont-ral ha habilitat una finca, que lloga els mesos d’estiu, perquè hi aparquin una cinquantena de vehicles. Aquest aparcament és suma a l’espai que ja hi ha a Farena. Amb tot, l’alcalde lamenta que no tenen les competències ni els recursos per controlar l’afluència de persones.

A banda, l’alcalde d’Alcover ha denunciat comportaments incívics del jovent. A tall d’exemple, Figueras ha explicat que el cap de setmana passat un grup de joves va encendre un foc per escalfar-se el menjar mentre estaven al Niu de l’Àliga. “Això és imperdonable, és delicte i no es pot tolerar”, ha dit. Figueras també s’ha queixat de les persones que fan barranquisme al riu perquè, diu, que degraden la biodiversitat de la flora i la fauna. Amb tot, ha assenyalat que reben moltes famílies que respecten l’entorn natural. A més, pel que fa a l’alcalde de Mont-ral ha lamentat que molts joves no respecten les distàncies de seguretat per evitar el contagi del coronavirus.

Preocupació a Siurana per l’arribada de visitants

L’alcalde de Cornudella, Salvador Salvadó, també ha notat l’increment d’escaladors de la zona des de la flexibilització de les restriccions. Ara, però, una de les seves preocupacions és la possible “allau” de ciutadans a partir de Sant Joan quan s’entri en fase 3. Com que no tenen policia local, Salvadó ha explicat que ja s’han posat en contacte amb el cos dels Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals per veure com hauran d’actuar. A més, a partir d’aquest cap de setmana, s’han tornat a regular els pàrquings a Siurana.

En canvi, l’alcalde d’Alcover no tem l’arribada de turistes procedents d’altres indrets del país quan no hi hagi limitacions. Figueras ha argumentat que amb les mesures de control implementades serà suficient per contenir les aglomeracions. “L’allau serà la mateixa que tenim ara, perquè impedirem des del municipi que hi pugi més gent. Regulant l’accés de la vall busquem que hi hagi la quantitat de gent que pot haver-hi. Ningú més”, ha tancat.

Mar Rovira – ACN / J. Garcia – Redacció