.

.

TOTS 21

Entrada a Prades. Foto: Soraya Rodríguez

Avui dissabte comença la gran Festa de la Farigola al municipi de Prades, que durarà fins demà diumenge 19 de maig. Multitud de persones visiten la tradicional festa que porta més de 40 anys celebrant-se i té com a finalitat honrar la farigola, un arbust que florida per per aquesta època de l’any. Durant la festa, podem trobar les façanes i racons del poble guarnits d’ornaments florals, i es realitzen activitats diverses a la vila.

Plaça Major on es munten les parades artesanals. Foto: Soraya Rodríguez

Així, l’esdeveniment vol recordar quan tradicionalment les dones de Prades acostumaven a reunir-se en per aquestes dates a la plaça major del poble per preparar feixos de farigola per assecar. «És realment bonic de veure, jo hi vinc des de fa moltíssims anys.», explica Felicitat, una veïna del poble que visita la festa en companyia de la família.

Un del carrers decorats de Prades. Foto: Soraya Rodríguez

Cada any es reuneixen una seixantena de persones de l’Associació de Dones, Prades Cor o l’AMPA, així com els mateixos voluntaris de la vila per preparar els guarniments, que concretament aquest any 2019 porten treballant-los des del mes de gener, tal com explica Lidia Bargas, l’alcaldessa de Prades: «La idea és millorar la festa any rere any, per això en aquesta edició portem des del gener amb els preparatius». D’aquesta manera, la present edició compta amb novetats tan interessants com originals com el sostre fet de ganxet que es pot trobar a la Plaça del Infants.

Plaça del Infants amb el sostre de ganxet. Foto: Soraya Rodríguez

«També destacaria la representació d’ escacs que hi són a la Plaça Major que representen el poble; els peons són la gent del poble, la reina, representa la Reina Margarida, els cavalls son la joventut, que són els que tenen més embrençida», aclara Lidia.

Lidia Bargas, alcaldessa de Prades decorant la font de la Plaça Major. Foto: Soraya Rodríguez

Representació d’escacs a la Plaça Major. Foto: Soraya Rodríguez

L’acte més significatiu de la festa és el repartiment de ramets de farigola pel poble. «L’any passat es van repartir 2000 ramets i vam quedar curts. Penso que aquest any arribarem als 3000 visitants entre la gent del poble i altres municipis», explica l’alcaldessa qui preveu major quantitat de visites per enguany.

Veí preparant la farigola. Foto: Soraya Rodríguez

Així mateix, durant tot el cap de setmana es podrà visitar el mercat artesanal i degustar la tisana de farigola amb mel i veure el concurs de decoració de façanes. Diferents comerços locals munten les seves parades amb diferents productes; des de menjar fins objectes artesanals o joguines.Com es el cas de la Cori, de la parada de la Pastisseria Pepi qui porta anys col·laborant amb la Festa. «La gent gaudeix molt de la feria artesanal i a nosaltres ens ajuda a promocionar-nos i donar-nos a conèixer. Les parades tenen moltes ventes gràcies a la Festa».

Mercat artesanal. Foto: Soraya Rodríguez

Parades amb productes artesanals i de la terra. Foto: Soraya Rodríguez

Avui dissabte s’inicien les activitats amb jocs tradicionals i tallers per la mainada d’onze a dues del migdia i de quatre a set de la tarda a la Plaça Major. A les set de la tarda podrem gaudir d’un concert roda coral amb Prades Cor, Coral Eixarcia i Cor Amalur a l’Església de Santa Maria.

Jocs amb gent gran. Foto: Soraya Rodríguez

Diumenge a més del mercat artesanal i degustació de tisana de farigola amb mel es faran tallers per la mainada a la Plaça Major. A les nou serà el torn de l’art amb l’inici del X Concurs de pintura ràpida i del IV Concurs de pintura ràpida infantil. En la categoria adults els participants es situaran en diferents llocs del poble que escullin i els vianants podran gaudir del seu art. En la categoria infantil (menys de 7 anys) i juvenil (de 7 a 14 anys) la localització serà al voltant del castell. Seguidament, a les deu, esmorzar popular i a partir de les onze fins a les dues es podran fer observacions astronòmiques solars a la Plaça Major a càrrec d’Astroprades. A partir de dos quarts de dotze els carrers s’ompliran de música a càrrec del quartet “Four Cats Dixie Street”. A la una del migdia serà el torn de l’actuació castellera dels Brivalls de Cornudella. Finalment a dos quarts de sis es lliuraran el premis dels concursos de pintura ràpida, i Concurs de guarniments de façanes i racons florits.

Enguany també es podrà participar en el IV Concurs d’Instagram amb l’etiqueta #festafarigola2019. El guanyador s’emportarà un lot de productes alimentaris de Prades.

Racó decorat dels carrers del poble. Foto: Soraya Rodríguez

Plaça Major. Foto: Soraya Rodríguez

Soraya Rodríguez