TOTS 21

Imatge de les nevades a Prades i voltants. Fotos: Reusdigital

Temperatures àrtiques pels nascuts a la vora del Mediterrani i primeres nevades al territori, amb Prades com centre d’una postal que implica també la necessitat de treure a passejar les màquines per treure la neu de les carreteres. Segons informa Meteocat, ha nevat en general a partir dels 700-900 m al Pirineu, amb gruixos de neu nova ben destacables de fins a més de mig metre a cotes altes del Prepirineu. També ha nevat als massissos del prelitoral com el Montseny, Montserrat, Prades o els Ports, així com als altiplans del centre del país, inclòs el Moianès i el Lluçanès.

Moviment meteorològic generalitzat que al llarg de la tarda i sobretot de la propera matinada anirà a menys. Dissabte i, especialment, diumenge, seran bons dies per fer activitat de muntanya. Aprofiteu per si voleu trobar la neu on no és habitual i tingueu en compte que trobareu el terreny ben mullat i els cursos d’aigua crescuts.

De moment, al llarg d’avui divendres encara es mantindrà el temps revoltat. Per una banda, al llarg de la tarda-vespre s’esperen ruixats als massissos del prelitoral i litoral. Els models apunten sobretot cap al sector de Montserrat, Garraf, Montmell, Ancosa i Prades. Encara de neu a partir dels 900-1000 m.

Per l’altra, la precipitació s’anirà concentrant al Pirineu, en el sector de vessant nord i zona de carena principal des de l’Aran fins a l’Albera, passant per la Cerdanya i l’Alta Vall del Ter i el Freser, així com a l’Arieja i les capçaleres del Tet i el Tec (sector del Carlit-Bulloses, serra de Madre i Canigó). Aquí serà de neu per sobre dels 600-800 m. Les pròximes hores també el vent agafarà protagonisme a l’alta muntanya pirinenca (ratxes màximes que poden arribar als 50-60 km/h), però destacant el sector de l’Alt Pirineu Occidental on es poden assolir els 70-80 km/h (sector del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Parc Natural de l’Alt Pirineu). Aquestes condicions de torb (nevada, vent i mala visibilitat) s’allargaran durant la propera matinada.

Dissabte, més plàcid

Dissabte serà un dia ja més plàcid i en general força bo per sortir, tot i que caldrà tenir en compte alguns aspectes. Així, es mantindrà l’ambient hivernal pel que fa a la temperatura, tocant fons a primera hora (isozero cap als 800-1000 m al Pirineu axial i 1200-1400 m a la resta).

A partir d’aquí ja començarà a remuntar. També, no oblidar que durant el matí la presència de núvols baixos pot ser encara abundant cap al sector de carena principal pirinenca que hem comentat abans (potser amb alguna nevada feble, però amb núvols cada cop menys compactes). T

ambé al llarg del dia cel força cobert als massissos del litoral i prelitoral (potser amb algun ruixat intermitent). El vent, per la seva banda, bufarà amb ganes (ratxes màximes que poden superar fàcilment els 60-80 km/h). Ho farà més aviat al matí al Pirineu, cap a la tarda als cims del prelitoral i litoral, allargant-se a diumenge matí. Hi ha avisos de Situació Meteorològica de Perill (SMP) oberts en aquest sentit.

Diumenge, dia fantàstic per fer muntanya

De cara a diumenge, dia fantàstic per fer muntanya, tal com afirmen des de Meteocat. La temperatura començarà a recuperar-se, normalitzant-se força per l’època (isozero als 1800-2200 m al migdia). En general, i també al Pirineu, les condicions meteorològiques per sortir seran molt bones, amb molt de sol i vent feble o moderat als cims (més fort a sectors del prelitoral). Citar que serà potser al sud, cap a les muntanyes de l’Ebre, on pugui haver-hi força núvols baixos.ra, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.