.

.

TOTS 21

Un efecte visual del camp de les estrelles que es veuen des de Prades. Foto: Parc Astronòmic de Prades

Prades ha descobert en el cel  una sortida econòmica sostenible i a la vegada innovadora, que busca generar riquesa mantenint el medi ambient sa. La Vila Vermella, pionera en moltes coses -és la base del llúpol que utilitza Damm en la nova línia de cerveses naturals- ho serà ara gràcies a la lluminositat del seu cel i del de l’entorn: tindrà el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades amb el futur Obervatori. El Parc obria l’estiu de 2020 posant en marxa el Centre de visitants a la segona planta del Centre Cívic.

És el primer equipament del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades que comença a rutllar, projecte que aspira a ser un referent en recerca i divulgació científica a nivell nacional i internacional i en paraules de la seva alcaldessa, Lídia Bargas, ‘un dels més importants d’Europa’. Prades és un dels millors indrets de la península, sinó el millor, per contemplar les estrelles. És una finestra d’oportunitat per a ‘desestacionalitzar el turisme pradenc fora dels mesos d’estiu’, a partir d’una oferta sostenible, familiar i de qualitat.

La pandèmia ha frenat el desenvolupament de tot el potencial que té el projecte, però tot i això s’ha pogut contractar una persona a l’estiu i el fenomen de les estrelles s’està encomanant als allotjaments turístics de la vila, recorda l’alcaldessa. ‘Fins i tot l’English Summer ha fet estades enfocades als estels’, subratlla. El càmping i els Xalets de Prades també estan generant oferta per veure els estels, amb duomos amb sostre de vidre. ‘Es tracta d’un turisme que ve a Prades fora de la temporada turística de l’estiu i això és el que buscàvem, desestacionalitzar-lo’.

El divulgador científic i guia astronòmic Aleix Roig, un dels impulsors del projecte i membre d’Astroprades, comenta que tot i la frenada causada per la convid, al febrer reemprendran les activitats: ‘Per al dia 13 tenim les entrades exhaurides per veure la nebulosa d’Orió, que es mostrarà de la forma més espectacular possible’. L’hivern és justament un gran moment per seguir els estels ‘perquè és quan hi ha més hores de foscor’, fet que ajuda a la desestacionalització turística buscada des de l’Ajuntament, ‘i es pot fer una visualització abans de sopar i amb els nens’, subratlla Roig. De tota manera, contemplar els estels ‘té l’avantatge que es pot fer tot l’any, perquè cada estació ofereix un panorama diferent’.

El lloc de visualització és el Pla de la Guàrdia. El projecte al Pla de la Guàrdia està pensat per generar el mínim impacte: accés amb vehicle elèctric, prohibit accés en cotxe particular, estudi d’impacte ambiental ja amb llum verda, entre altres.

Qué té el cel de Prades?

A Catalunya trobem dues àrees amb Punt de Referència de la Qualitat Lumínica: el Montsec, on s’ubica el Parc Astronòmic del Montsec (PAM), i el Parc Natural del Montsant i les Muntanyes de Prades, on s’ubica el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades (PAP). A Prades, l’estabilitat de la imatge (seeing) se situa en valors estables al voltant de 1” d’arc a la zona escollida per a la construcció del CAMP, al Pla de la Guàrdia (1.130m d’alçada). Aquest és un dels trets diferencials amb altres cels foscos de Catalunya i altres punts de la Península Ibèrica. Els nivells de foscor al Pla de la Guàrdia se situen en uns valors que arriben a 21,5 mag/arcsec2. A l’entorn del nucli urbà de Prades la foscor supera valors de 21 mag/arcsec2. Per altra banda, la zona occidental del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, corresponent al Montsant, registra els valors de foscor més
elevats, entre 21 mag/arcsec2 i 21,5 mag/arcsec2.

Paral·lelament, la Fundació Starlight, institució creada per l’Instituto de Astrofísica de Canarias i la Consultora Corporación 5, pionera a nivell internacional en la certificació dels indrets foscos més espectaculars per a l’observació del cel nocturn, la promoció de l’astronomia i la protecció dels cels foscos, inicia el procés de certificació de les Muntanyes de Prades i el Montsant com a Destinació Turística Starlight. Aquesta certificació acredita que tots els municipis que la integraran, de 4 comarques de Tarragona, gaudeixen d’uns cels nocturns d’excel·lent qualitat, amb una foscor per sobre 21 mag/arcsec2, protegits de la contaminació lumínica i aptes per a desenvolupar-hi activitats turístiques basades en aquest recurs natural.

El projecte, impulsat per Astroprades i Ajuntament de Prades, també posa la mirada en l’àmbit educatiu, amb un especial interès en el foment de noves vocacions, molt especialment entre les nenes i noies. Aspira a generar dos milions d’euros d’impacte econòmic en l’horitzó de l’any 2024 en tot l’entorn de les Muntanyes de Prades. És, per tant, ‘un projecte de país’, que supera la comarca i la demarcació de Tarragona i esdevindrà de fet el primer observatori astronòmic en marxa d’Espanya que sumi tasca científica i divulgativa, i formarà un conjunt amb l’existent al Montsec, a Àger -LaNoguera-, l’únic de Catalunya fins ara i col.lapsat de visitants.

El Centre de visitants funciona com a espai visitable i punt de rebuda per a les activitats. L’espai compta amb un Planetari 360°, una Sala d’Audiovisuals i el Museu de l’Astronomia. L’equipament principal del parc astronòmic serà el Centre Astronòmic Muntanyes de Prades, l’Observatori, que preveu ubicar el gruix de les seves instal·lacions al Pla de la Guàrdia (Prades), un indret ‘amb unes condicions de foscor i estabilitat atmosfèrica extraordinàries que el situen com un dels millors indrets de la península per acollir un projecte d’aquestes característiques’, segons informava Aleix Roig, que va aterrar a la Vila Vermella en 2015 i des d’aleshores, de la mà de l’Ajuntament, ha revolucionat el concepte de sostenibilitat associada al cel astronòmic.

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, amb Aleix Roig, l’estiu de 2020 al Centre de visitants. Foto: Tarragona21

El projecte del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades compta amb el suport de l’Ajuntament de Prades, d’una vintena de municipis de quatre comarques de les Muntanyes de Prades i Montsant, de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, l’Institut d’Astrofísica de Canàries i la Fundació Starlight, que li confereixen una marca i un reconeixement internacionals.

La descoberta del cel nocturn de Prades

Un turisme sostenible, respectuós amb el medi, un turisme amant de la foscor i contrari a la contaminació acústica, que s’ha demostrat perjudicial per a la salut humana i per a molts espècies animals. Això busca Prades amb la foscor i per a assolir-ho disposa d’unes virtuts úniques, les del seu cel nocturn d’un entorn situat entre els 950 i els 1130 metres d’altitud.

Des del 2016 que es realitzen observacions astronòmiques obertes al públic, que ja han atret a 6.500 visitants sense comptar aquest 2020. El 2019 l’impacte econòmic en allotjaments, restauració i comerços va ascendir a 210.000€ per a tot el territori. Aquestes xifres estan en alça, preveient-ne un increment amb la culminació del projecte. Es calcula que cada visitant del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades genera una despesa mitjana de 60€. ‘Aquests ingressos ajuden a vertebrar el territori oferint noves oportunitats laborals. És possible gràcies a un model de turisme sostenible sensibilitzat vers la protecció dels cels foscos i l’entorn natural en coherència amb els reptes ambientals que ens presenta l’entrada al segle XXI’, destaca Aleix Roig.

Mirador Astronòmic de Sant Roc, on ja es fan activitats, amb la Via Làctia al fons. Foto: Parc Astronòmic de Prades

Ja hi ha allotjaments de la vila que s’han sumat a aquest tipus de turisme i ofereixen observacions astronòmiques juntament amb l’estada així com la possibilitat de dormir sota les estrelles en domos, bungalows amb sostre de vidre, colònies d’estiu astronòmiques o activitats d’astronomia durant tot l’any.

La vila de Prades i una vintena de municipis de quatre comarques s’estan sumant per millorar la qualitat del cel nocturn de les muntanyes de Prades i de la Serra de Montsant. L’Ajuntament de Prades i altres municipis han anat substituint els fanals de la vila per LED PC Ambre i l’associació Astroprades ja té instal·lat, al Tossal de la Baltassana, l’aparell SQM que permet mesurar la foscor de les Muntanyes de Prades de forma contínua gràcies a la col·laboració amb Meteoprades.

Un altre pas important serà la declaració de Muntanyes de Prades com a zona amb cel nocturn de qualitat per part de la Generalitat afegint-se a l’àrea protegida del Montsant que l’any 2018 ja va rebre aquesta protecció. Aquest reconeixement dotarà d’eines als municipis per a que puguin fer millores en l’enllumenat públic.

Jaume Garcia