.

La figura de la Reina Margarida de Prades.

L’èxit de l’anterior edició de les jornades de la Reina Margarida amb centenars d’assistents ha motivat a organitzar un segon cicle aquest any. Aquest dilluns, 5 d’agost, s’inicien les jornades “Margarida de Prades: Regnat breu, vida intensa” que duraran fins el 9 d’agost.

El cicle contarà amb conferenciants d’universitats catalanes, de la resta de l’estat i de França així com recreació històrica i concert de música trobadoresca. En la primera edició es van analitzar diversos aspectes del context en què visqué la darrera reina del Casal de Barcelona, enguany es centrarà l’atenció específicament en la seva figura, a través de l’estudi de les principals etapes de la seva trajectòria vital, encarregades a reconeguts especialistes que donaran a conèixer els resultats de llurs recerques basades, en gran part, en documentació inèdita.

Margarida de Prades (1387/1388-1429) va esdevenir reina de ben jove, arran del seu matrimoni amb Martí l’Humà, amb l’objectiu d’engendrar un hereu legítim al tron de la Corona catalanoaragonesa. Pocs mesos després de l’enllaç, el rei morí sense haver-se pogut fer efectiva l’anhelada successió. Aquest fet suposà l’extinció del casal de Barcelona i fou l’origen d’un interregne ple d’incerteses i tribulacions que desembocà en l’entronització dels Trastàmara en el Compromís de Casp.

El dilluns, 5 d’agost, a les sis de la tarda a la Plaça Major es donarà el tret de sortida de les jornades amb l’espectacle inaugural de recreació històrica a càrrec dels Abanderats de Tortosa. A continuació, a les set de la tarda, al Centre Cívic de la Vila Vermella es realitzarà la primera conferència “L’entorn familiar: els Prades i els Cabrera” a càrrec del Dr. Eduard Juncosa Bonet de l’Universitat Complutense de Madrid i el Dr. Alejandro Martínez Giralt de l’Universitat de Girona. La presentació comptarà amb la presència de Lídia Bargas, alcaldessa de Prades, i el Dr. Antoni Jordà catedràtic d’història del Dret de la URV.

El dimarts, 6 d’agost, a les set de la tarda tindrà lloc al Centre Cívic la conferència “La reina consort” a càrrec del Dr. Stefano M. Cingolani de la Fundació Bosch i Gimpera i de l’Universitat de Barcelona.
El dimecres, 7 d’agost, continuen les jornades a les set de la tarda la conferència “La reina vídua i un amor a l’ombra” a càrrec de la Dra. Marina Navàs Farré de l’Université d’Aix-Marseille i del Dr. Eduard Juncosa Bonet de l’Universitat Complutense de Madrid
acompanyats pel rapsoda Pau Castell Granados.

El dijous, 8 d’agost, a les set de la tarda es farà la quarta conferència “El fill secret: Joan Jeroni de Vilaragut” a càrrec del Dr. Abel Soler Molina de l’Universitat de València acompanyat pel rapsoda Pau Castell Granados. El mateix dia a les dotze del matí es realitzarà l’activitat paral·lela al cicle “El “making-of ” de la recerca”, taula rodona per donar a conèixer com s’ha dut a terme la recerca amb un to distès i divulgatiu a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.

Divendres, 9 d’agost, a les set de la tarda es presentarà l’última conferència de clausura del cicle: “El retir espiritual. Monja i abadessa” de la Gna. Teresa Forcades Vila del Monestir de Sant Benet de Montserrat. Les jornades es tancaran amb un concert de música trobadoresca “Reyna d’onor, excelhents Margarita” a càrrec d’Ardit ensemble a l’església a dos quarts d’onze de la nit.

Una altra iniciativa relacionada amb la figura de la Reina Margarida és la publicació l’any passat del llibre “La petita història de la Reina Margarida” amb il·lustracions de la Pilarín Bayés i textos de Lídia Bargas, alcaldessa de Prades.

El Castell fou la seu dels comtes de Prades fins que la cancelleria es traslladà al Castell de Falset. L’element del conjunt castral més ben conservat ha estat l’església de Sant Miquel del castell. Aquesta capella devia ésser bastida juntament amb el castell en una data per ara indeterminada, probablement a la segona meitat del segle XII.

Avui dia, la part de llevant de l’església, que no es troba afectada per cap habitatge, i per protegir-la de la total desaparició, s’ha convertit en propietat municipal i es troba en curs de restauració. El projecte de museïtzació està en fase de trobar subvenció per poder-lo tirar endavant.
Mitjançant el Pla Estratègic Prades 20.20, des de l’Ajuntament tenen clar que un dels principals objectius és potenciar aquesta riquesa cultural.