.

Imatge d’una ediciò anterior de la Festa de la Patata

La Festa de la Patata dóna el tret de sortida a l’inici de la campanya de la recol·lecció. Se celebra des de l’any 1990  i sempre és el diumenge següent a l’11 de setembre. Aquest any la festa es celebra el diumenge 16 de setembre i ja és la vint-i-vuitena edició. La patata de Prades és un producte d’una qualitat especial que li ha valgut la denominació IGP (Indicació Geogràfica Protegida). Per la festa de la patata es consumeixen 350kg de patata IGP Prades.

La festa comença de bon matí a les 9:30 amb un esmorzar  popular a la Plaça Major on la patata n’és un dels ingredients principals juntament amb arengada amb raïm moscatell, llonganissa de Prades i vi de la Cooperativa del Masroig.

Tot seguit, s’iniciarà la 24ena exposició de productes amb denominació d’origen i mostra d’artesania. A les 10 es farà missa solemne a l’església de Santa Maria la Major i a les 11:30 hi haurà l’actuació de la xaranga Filbertons. També hi ha uns concurs de truita de patates i de guisats, que es degusten un cop lliurats els premis als guanyadors d’aquesta mostra culinària.

A les 13:30 es notificarà i es lliuraran els premis als guanyadors del concurs de truites i a les 14:00 es podran degustar. El concurs de truites consta de 3 categories: La més bona, la més artística i la més grossa. El concurs de guisats té dues categories: El més bo i el més ben presentat. El certamen compta cada any amb la presència de propostes originals com truites de patata amb la forma de la font de prades, tractors o amb dibuixos d’elements característics de la localitat. Els interessats a participar al concurs podran recollir els ingredients a la sala d’actes de l’Ajuntament el dissabte dia 15 de setembre de 19 a 20 hores.

La festa està organitzada i patrocinada per l’Ajuntament de Prades, el Consell Regulador IGP Patates de Prades i la Cooperativa Agrícola Prades. L’esmorzar té un preu de 3,00 €; la degustació i el plat, de 4 €; i l’esmorzar, degustació i plat, 6 euros.

La Patata de Prades

El conreu d’aquesta patata es produeix a la serralada de Prades a uns 1000 metres d’alçada. Aquesta ubicació comporta un terreny de conreu i una climatologia que afavoreixen una qualitat i unes propietats específiques que la distingeixen. La Patata de Prades és un conreu tradicional de la localitat, hi és present a la zona almenys des del segle XIX, i, a més, és bastant conegut i apreciat en terres catalanes.

Actualment, la Patata de Prades és de la varietat Kennebec de producció poc elevada, en comparació amb d’altres, però d’una excel•lent qualitat. Carn de color blanquinós, de textura consistent, gust dolç i persistent i lleugera olor de castanya.

El segell de qualitat amb que compta aquesta patata té com a àmbit els municipis de Prades, La Febró, Capafonts i Arbolí, tot ells en la comarca del Baix Camp, a la demarcació de Tarragona. Tot i això, la immensa majoria de les prop de 130 hectàrees que té aquest conreu estan ubicades al municipi de Prades, la resta de pobles són molt petits i en produeixen per a consum propi.