.

La jornada de dissabte recrea l’última desfilada militar, amb la presència del grup de recreació històrica ‘El Ejército del Ebro” i del grup de recerca DIDPATRI (Didàctica i Patrimoni) de la Universitat de Barcelona.

L’Associació No Jubilem la Memòria organitza aquest dissabte al matí un acte d’homenatge a les Brigades Internacionals, que consistirà en la recreació de l’última desfilada militar que van fer a la guerra civil espanyola, poc abans de la seva retirada el 1938. L’acte tindrà lloc al Pla de l’estació de Pradell de la Teixeta, just el lloc on va tenir lloc la desfilada, que va ser fotografiada per reporters cèlebres de la guerra com Robert Capa.

Les Brigades Internacionals, integrades per voluntaris antifeixistes d’arreu del món, van ser retirades oficialment de la guerra civil espanyola la tardor del 1938, amb la Batalla de l’Ebre encara oberta. El seu comiat va comptar amb diverses etapes. En primer lloc, a la carretera de Pradell de la Teixeta a la Torre de Fontaubella, al Priorat, en la recta que hi ha just sobre l’estació de tren, els brigadistes van fer la seva última desfilada davant les autoritats militars i els responsables polítics de les Brigades Internacionals el 16 d’octubre de 1938. Pocs dies després, a les Masies de l’Espluga de Francolí, prop del monestir de Poblet, les Brigades Internacionals van rebre el seu comiat institucional, amb la presència del president de la República, Juan Negrín. Finalment, dos dies després, els voluntaris internacionals desfilaven pels carrers de Barcelona en un acte multitudinari d’homenatge i comiat popular.

La jornada de dissabte recrea, per tant, el primer d’aquests episodis: l’última desfilada militar, que comptarà amb la presència del grup de recreació històrica ‘El Ejército del Ebro” i del grup de recerca DIDPATRI (Didàctica i Patrimoni) de la Universitat de Barcelona. L’acte començarà a partir de les 11.30, ben a prop de l’estació de tren de Pradell de la Teixeta, i s’emmarca en els actes d’homenatge a les Brigades Internacionals i en la commemoració dels vuitanta anys de la Batalla de l’Ebre, en la qual el Priorat va jugar un paper fonamental com a rereguarda.

A banda de la recreació, l’associació No Jubilem la Memòria ha programat d’altres activitats per al dissabte. A partir de les 16.30 hores, a la sala polivalent de la Torre de Fontaubella, hi ha programada la projecció de dos documentals. En primer lloc, es projectarà ‘Els brigadistes entre nosaltres’, una pel·lícula que explica la presència de les Brigades Internacionals al Priorat abans i durant la Batalla de l’Ebre. Seguidament, es passarà el documental ‘La teniente Remedios’, la biografia d’una de les poques dones que van ocupar un càrrec oficial com a comandament en l’Exèrcit de la República, des dels primers mesos fins al 1939.

L’últim acte de la jornada serà una actuació de la Coral de Castellterçol, que també tindrà lloc a la sala polivalent de la Torre de Fontaubella a les 19 hores.

Totes les activitats compten amb la col·laboració dels ajuntaments de la Torre de Fontaubella, Pradell de la Teixeta i els Guiamets, a més del Ejército del Ebro, DIDPATRI i la Coral de Castellterçol.