TOTS 21

El líder del Podemos, Pablo Iglesias

Podemos, la formació de la ira ciutadana aglutinada al voltant del fort lideratge del mediàtic Pablo Iglesias, supera en intenció de vot el PP i el PSOE i guanyaria les eleccions generals a Espanya si ara aquestes tinguessin lloc.

Aquest és el resultat del sondeig que publica aquest diumenge el diari ‘El País’ de la mà de Metroscopia, i que esdevé un avenç del previsible resultat que donarà dilluns l’enquesta del CIS, que apunta en una línia semblant.

Podemos assoleix el 27,7 per cent en intenció de vot, supera en 1,5 el PSOE (situat en segon lloc) i deixa el PP a 7 punts (20,7) de resultat estimat sobre vot vàlid. L’empenta de Podemos anul·laria també altres formacions de protesta i alternatives, como Izquierda Unida-ICV, que només recull un 3,8%, i UPyD, amb un 3,4%.

La darrera enquesta del rotatiu madrileny, d’octubre passat, situava el PSOE per davant en intenció de vot (30,9% contra 30,2% per al PP) i col·locava Podemos en tercer lloc, amb un 13,8% si descomptem el 16,5 que s’enduïen altres formacions i el vot en blanc. Al seu torn, IU-ICV assolia el 5,2% i la formació de Rosa Díez repetia amb el 3,4%.

L’enquesta s’ha fet en ple esclat dels casos de corrupció del PP a la Comunitat de Madrid i amb els nous resultats del cas Gürtel. A més, els ciutadans asseguren que no perceben la recuperació econòmica que tant anuncia el Govern. Els votants del PP són, a més, els més abstencionistes. El vot de descontentament es reflexa també en el fet que un 8 per cent dels seus votants habituals ho faria per Podemos.

D’altra banda, la volatilitat caracteritza el vot de Podemos. Gran part dels seus votants diuen que ho són per estar enfadats amb el partit al que habitualment voten.

Pablo Iglesias aprova

Quant a valoració de líders, el de Podemos, Pablo Iglesias, és l’únic que aprova (+1 punt). El segueixen a la llista el líder del PSOE, Pedro Sánchez (-17), i la líder d’UPyD, Rosa Díez (-18). Mariano Rajoy obté un calamitós -68.

Els més ben valorats en l’enquesta són el rei d’Espanya, Felip VI (+52) i la reina Letizia (+44), el que suposa un canvi radical de tendència davant el deteriorament de la imatge de la Casa Reial enregistrat en anteriors enquestes.