.

.

TOTS 21

Un moment de la consulta de dissabte en una de les meses electorals. Foto: Cedida

L’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, ha destacat avui en declaracions a Tarragona21 que el municipi s’ha convertit en un dels pioners a la província a l’hora de fer consultes populars per determinar el destí d’una part del pressupost d’inversions d’enguany, tot i la baixa participació viscuda, que atribueix “al poc hàbit” ciutadà en aquest tipus de consultes.

Dissabte es feia la primera jornada de la consulta als tres nuclis de població -Vilaseca, La Pineda i La Plana- i dilluns, continuarà a Vila-seca donat que hi ha més població.

Segons dades facilitades pel consistori, en tot el municipi havien votat dissabte 491 persones, és a dir, només un 2,67 per cent des que ho podien fer (ciutadans empadronats a partir dels 16 anys). A Vila-seca hi van prendre part el 2,03 per cent dels possibes votants (303 vots); a La Pineda, un 2,32 per cent (66 vots), però a La Plana és on s’ha enregistrat la major participació, del 21,63 per cent, amb 122 paperetes emeses.

“Hem volgut ser valents i som dels primers municipis del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre que ens hem pres a la valenta la implicació ciutadana en fixar determinades inversions amb un procés participatiu que ha estat molt ben trabat”.

“Això no es fa en un dia”, ha estacat Poblet: “Venim d’un procés on els ciutadans han participat en debats, a casa i en  llocs públics per determinar allò que consideren prioritat i fer-los més propers en la participació dels afers públics”. Poblet atribueix “al poc hàbit” la baixa participació i considera que amb el temps anirà augmentant. “S’han fet centenars de propostes i l’equip tècnic i la regidoria ha conduït al procés, que ara arriba al procés final”. “Qui comença primer té la possibilitat de progressar en el temps”, ha continat Poblet, que ha destacat que a Vila-seca encara li queda la jornada de dilluns per tancar la consulta.

Més enllà del nombre de participants, Poblet ha volgut subratllar “la fidelitat, la credibilitat i la rigorositat amb què s’ha fet”.

Els ciutadans votaven entre 47 propostes les guanyadores, per destinar 300.000 euros del pressupost d’inversions de 2017. Podien votar fins a cinc propostes. Del total, cinc són generals i la resta es distribueixen entre 24 per a Vila-seca, 10 per a La Pineda i vuit per a La Plana. Al mes d’abril les propostes guanyadores seran incorporades als pressupostos. Què es farà amb les que no s’aprovin, però quedin immediatament per sota de les guayadores? “No vol dir que les que quedin descartades per la consulta no siguin objecte d’atenció preferent pel consistori”, ha dit l’alcalde.