.

El delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris.

El plenari monogràfic sobre la seguretat de la indústria química d’aquest divendres a l’ajuntament de tarragona ha tingut un protagonista inesperat, el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris. La seva absència en un concili atípic i en el qual hi ha hagut veu tant de representants veïnals com sindicals i empresarials ha provocat reaccions polítiques per part dels diferents grups municipals, inclosos el d’ERC, que si bé no li ha demanat la dimissió ha estat crític per la seva incompareixença en representació del govern de la Generalitat.

Fonts de la Generalitat ha indicat a Tots21 que l’absència de Peris s’explica perquè com a govern, ‘hem parlat i parlarem amb tothom del que faci falta, sigui l’Ajuntament de Tarragona o qualsevol altre ajuntament, associació o institució. Reiterem el nostre compromís a recollir i respondre les inquietuds de la ciutadania en tot allò relacionat amb la indústria química i la seva seguretat. Ho hem estat fent aquests mesos als fòrums on pertoca –Comissió d’Estudi de Seguretat del Sector Químic del Parlament, Taula d’avaluació i seguiment de l’accident d’IQOXE, Grup de Treball del PLASEQTA- i ho continuarem fent amb iniciatives que es posaran en marxa en breu, com la creació d’unes taules de crisi per restablir la confiança de la ciutadania amb la seguretat del sector’.

És amb aquest esperit que “continuem -com ja havíem expressat- a disposició de l’alcalde de Tarragona perquè ens traslladi les inquietuds exposades pels diferents interlocutors en la sessió plenària i conjuntament consensuem els espais i fòrums de treball per donar-hi resposta”.

En certa manera, l’alcalde republicà Pau Ricomà havia posat contra l’espasa i la paret el delegat de la Generalitat sense proposar-s’ho. El batlle, que ha estat en primera fila de les manifestacions demanant seguretat a la química, anuncià un ple monogràfic sobre el tema, un format que després s’ha vist que torpedinava la Generalitat. Fa un mes s’anunciava que la Generalitat prendria part al monogràfic.

La qüestió clau és que el Govern de la Generalitat respon davant el Parlament, però no davant els ajuntaments, un cas que pot sentar precedents i forçar la presència de delegats del Govern quan siguin cridats a altres consistoris o organisme públics. Per què no cridar Peris per parlar de la covid? El Govern deia avui que “hem parlat i parlarem amb tothom del que faci falta (…) als fòrums on pertoca”. Malgrat això, el delegat hagués pogut saltar-se el procediment i acudir al ple donada la seva trascendència, però aleshores com podria dir que no quan se’l reclamés des d’un altre Ajuntament o des d’un congrés sindical davant d’alguna polèmica major?

Tampoc hi ha assistit IQOXE, d’on ha sorgit tota la polèmica. De fet, ningú reclamà la seva presència en una reunió de la la Junta de Portaveus municipal i com que el debat versava sobre la seguretat a la indústria química de Tarragona i no en concret a IQOXE, es cridà a l’AEQT.

El PSC exigeix la dimissió de Peris

En un comunicat posterior al ple, la portaveu del Grup Municipal Socialista, Sandra Ramos, considera “inacceptable” l’absència del delegat del govern de la Generalitat al plenari sobre la situació de la química i creu que inhabilita el senyor Òscar Peris a continuar en el seu càrrec. Durant el plenari sobre seguretat química convocat aquest diluns al consistori, el PSC ha afirmat que la primera intervenció de Ricomà, després de l’accident d’IQOXE, va ser “per tapar les vergonyes de la Generalitat” i defensar que no haguessin sonat les sirenes. I afegia que la primera proposta d’ERC va ser reclamar una Agència Estatal Química al Senat, quan les competències en seguretat industrial i d’emergències les té el govern de Catalunya.

“A Tarragona necessitem un govern sòlid i amb una planificació estratègica coordinada amb la Generalitat, cosa que malauradament a la nostra ciutat està passant tot el contrari. L’alcalde no és capaç ni de convèncer al company del seu partit, perquè vingui a defensar el paper de l’administració pública. Serà que té molt a amagar i poc a explicar?”, afirma Ramos.

J. Garcia