.

.

TOTS 21

650 infants rebran aquests tallers. Foto: Cedida

650 infants rebran aquests tallers. Foto: Cedida

El node de Tarragona se suma a les ciutats de Barcelona, Salt-Girona, Granollers, Vic, Mataró i Sabadell  com a ciutats catalanes que participen del projecte. Aquesta iniciativa s’emmarca dins l’Estratègia Catalana de Bicicleta 2025, aprovada per la Generalitat de Catalunya, l’objectiu de la qual és promocionar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport actiu i sostenible. El projecte 1bici+ és un programa educatiu que ensenya l’alumnat a circular en bicicleta en entorns urbans a partir de diversos nivells: des d’aprendre a anar amb bicicleta fins a conduir-la de manera segura i cívica dins la ciutat amb trànsit real.

Aquesta prova pilot està impulsada per la cooperativa L’Escamot, organització amb seu a Tarragona que es dedica a la promoció i disseny de projectes de desenvolupament local en pro de la mobilitat activa i l’economia social i solidària.

1bici+” és una metodologia creada des de Factoría de Ciclistas, agrupació estatal d’empreses formadores en ciclisme urbà de la qual l’Escamot n’és sòcia. Aquesta s’està implementant a altres ciutats de l’Estat Espanyol i pretén educar en conducció vial i empoderar els i les ciclistes més joves. El projecte ha estat finançat en un 85% pel Departament de Treball i Economia Social de la Generalitat de Catalunya i pel Ministerio de Trabajo estatal; a partir d’un programa Singulars de la Direcció General d’Economia Social.

Des de la constitució de l’Escamot, la cooperativa intenta fer arribar activitats entorn a la bici i la mobilitat activa a escoles i instituts del territori, si més no, aquest projecte destaca sobre la feina feta fins ara pel seu ampli impacte local i per la vinculació estatal que representa. Es tracta de començar a fer arribar al Camp de Tarragona una metodologia inspirada i adaptada de la britànica “Bikeability” que, a dia d’avui, ha aconseguit formar a més de 4 milions d’usuaris anuals i dotar-los de les habilitats i confiança necessaris per circular en bicicleta pels carrers de la seva ciutat. Factoría de Ciclistas ha estat la responsable de traslladar-la a l’Estat Espanyol a través de les seves empreses associades, com és el cas de Biciclot a Barcelona o l’Escamot a Tarragona.

Així doncs, l’equip de formadors de l’Escamot treballarà amb 22 grups de sisè de primària, el que significa que entorn a 650 infants rebran aquests tallers per circular en bici d’una manera cívica i segura per la xarxa vial, fet que farà avançar el territori en la necessària transformació dels hàbits de mobilitat urbana que necessiten les ciutats de Tarragona i Reus.

Cada grup rep dos matins de formació: el primer dia es treballa la part tècnica dins de l’escola per tal de dominar el vehicle i, el segon dia, es posa en pràctica en un entorn urbà real. Per tal de garantir l’accés de tothom a aquest projecte, les activitats s’ofereixen de forma gratuïta a les escoles i l’Escamot aporta les bicis necessàries per a que tot l’alumnat hi pugui participar.

La prova pilot es desenvoluparà durant les últimes setmanes del curs escolar, i si els resultats són positius, s’espera que de cara a propers cursos s’aconsegueixin altres finançaments o col·laboracions amb Ajuntaments i centres educatius del Camp de Tarragona per fer arribar aquests tallers a tots els infants de sisè del territori.